НОВИНИ

Реакции в Германия преди гласуването на Фон дер Лайен за председател на ЕК

Германия очаква положителна развръзка при днешния вот за председател на Еврокомисията. Канцлерът Мркел заяви, че много бързо ще намери заместник за така или иначе овакантения пост министър на отбраната.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:28, 16.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В политически Берлин няма съмнение, че Урсула фон дер Лайен вече е сложила в хладилника бутилка с газирана минерална вода, защото тя не пие алкохол. Възможно е обаче в правителствения център в Белин да са сложили и шампанско, защото се очаква Урсула фон дер Лайен да стане първата германка, която да оглави ЕК.

Това ще донесе голям късмет на германските социалдемократи, които се позиционираха твърде рано и категорично срещу нея. Те са коалиционен партньор на Ангела Меркел в правителството и ако фон Дер Лайен изгуби този вот, което в Берлин не се очаква, тогава за социалдемократите щеше да стане тежка, тежка щеше да бъде и за правителството на Меркел.

Сега обаче тези тъмни облаци не се очакват, така че Меркел утре, на нейния рожден ден, може да обяви новия министър на отбраната на Федералната република и да се прости с верния си спътник Урсула фон дер Лайен, която отива в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евтаназират прасета, заразени с африканска чума в Мизия
Евтаназират прасета, заразени с африканска чума в Мизия
ТИР-ове преминават по опасен мост, който свързва Симитли с Е-79
ТИР-ове преминават по опасен мост, който свързва Симитли с Е-79