Започна годишната конференция на ООН за климата

С два часа и половина закъснение в полския град Катовице днес беше открита 24-тата конференция на ООН за климата (COP24), предаде Франс прес. Близо 200 държави ще участват в двуседмични дискусии в опит да дадат тласък на прилагането на практика на Парижкото споразумение от 2015 г., въпреки съпротивата срещу по-амбициозна реакция на глобалното затопляне, което, както свидетелстват научните доклади, вече е безспорен факт.

от БТА
15:40, 02.12.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
започна годишната конференция оон климата

В необичайна декларация, до която АФП е получила достъп, председателите на няколко предишни конференции ще призоват днес тазгодишният форум да отправи "недвусмислено послание" за амбициите на страните. Всяко забавяне в действията, ще направи по-трудно и по-скъпо справянето със затоплянето на климата, се очаква да предупредят те. Еднодневната среща на върха в Катовице утре, в която са потвърдили участието си едва двадесетина лидери, сред които премиерите на Холандия и Испания и президентите на Нигерия и Ботсвана, може да даде знак за намеренията на останалия свят. С изказване на тази среща ще участва и българският президент Румен Радев.

;

Въпреки политическия диалог, наречен Диалог "Таланоа", чрез който би трябвало да се договори увеличаване на ангажиментите, наблюдателите се опасяват, че повечето страни, призовани да преразгледат набелязаните от тях цели, ще изчакат свиканата от генералния секретар на ООН през септември 2019 г. среща на върха в Ню Йорк, за да огласят решението си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жители на столичния кв.Обеля на протест срещу застрояване на зелените площи
Жители на столичния кв."Обеля" на протест срещу застрояване на зелените площи
Папа Франциск се помоли за мир в Сирия
Папа Франциск се помоли за мир в Сирия