НОВИНИ

Започна лидерската среща между Европейския съюз и Турция

Лидерите от Европейския съюз обсъждат в Брюксел какво предложение да направят на Турция, за да ограничи тя максимално мигрантския поток към Европа. На среща на върха преди десет дни Анкара поиска повече пари, скорошно падане на визите за турци, бърз напредък на преговорите за членство в ЕС и обещание, че ще Европа ще започне да прилага схемата за разселване на бежанци.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:51, 17.03.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Исканията бяха изненадващи и лидерите имаха десет дни, за да мислят дали ги приемат.

Днешната среща започна на фона на видими разногласия, макар че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше сравнително оптимистичен:

Оптимист ли сте за преговорите?

Жан-Клод Юнкер: - Да.

- Какъв ще бъде резултатът?

Юнкер: - Ще видим при аутопсията.

Гръцкият премиер Аексис Ципрас, чиято страна е изправена пред силен мигрантски натиск, подчерта, че ситуацията край Идомени е критична:

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: "Надявам се да постигнем споразумение, за да се опитаме да намалим или да спрем нелегалните потоци от Турция към гръцките острови, но в същото време да създадем безопасен легален път за бежанците от Турция към ЕС. Това означава да ускорим разселването и създадем устойчив механизъм за приемането им от Турция в ЕС. Очаквам днес да вземем решение да се подпомогне Гърция в тази трудна ситуация, особено по северната граница и при Идомени, там сме изправени пред хуманитарна катастрофа заради едностранните действия на държавите по балканския маршрут".

България е една от най-малко шест държави, които открито не одобряват проекта на споразумение с Турция отпреди десет дни.

Бойко Борисов - министър председател: "И на вчерашната среща нашето предложение да бъдат включени и съседните на Турция страни го има. И се надявам днес да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза, след като се изпълняват ангажиментите и на турската страна".

- Според това споразумение България ще приема ли повече бежанци от Турция?

Бойко Борисов: - Не, то няма такава част от споразумението. Ние сме се съгласили за релокация до 1 200 човека. Към момента имаме един. От двама, които дойдоха, единият избяга".

Тази вечер лидерите се мъчат да стигнат до такива предложения към Турция, които да отговарят на интересите на всички 28 страни от Европейския съюз. В петък сутринта на закуска ще ги представят на турския премиер Ахмет Давутоглу, който да каже дали ги приема.

Европейският съюз иска, например, схемата “един вътре - един вън” да бъде временна. Ако е успешна - да бъде продължена, ако не е успешна - да бъде измислен нов вариант. Тази схема предвижда за всеки незаконно влязъл мигрант от Турция в Гърция и върнат обратно в Турция, Европейският съюз да приема законно сирийски бежанец, намиращ се в Турция.

Ако има разногласия и преговорите между страните от ЕС продължат до късно, закуската ще бъде отменена и лидерите ще преговарят по време на работен обяд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се по-малко българи да почиват на Бяло море
Очаква се по-малко българи да почиват на Бяло море
Няма да има правен вакуум заради новия Национален рамков договор
Няма да има правен вакуум заради новия Национален рамков договор