НОВИНИ

Започна Октоберфест в Мюнхен

Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес в Мюнхен за 184-ти път, предаде ТАСС. По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите "отворено е", давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира.

започна октоберфест мюнхен
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 16.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Забележително е, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука.

Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на бившия кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се справи със задачата със също два удара, най-лошият - на Томас Вимер, който през далечната 1950 г. има нужда от цели 19 удара.

Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка. Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии.

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност - на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от миналата година. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата, отбелязва ТАСС.

Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Заради лошото време и страха от терористични атаки миналата година те бяха само 5,6 милиона. Въпреки това те са изпили 6,6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми.

Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и 5000 нещатни сътрудници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха бюстове и картини на Хитлер в парламента на Австрия
Откриха бюстове и картини на Хитлер в парламента на Австрия
България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в областта на земеделието
България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в областта на земеделието