НОВИНИ

Започна процесът по обжалване на присъдата за геноцид срещу Караджич

В Хага започна процесът по обжалване на присъдата за геноцид срещу бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич. През март 2016-та година Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия осъди Караджич по обвинения в геноцид на 40 години затвор. Делото по обжалването продължава два дни.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:30, 23.04.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Според Радован Караджич 40-годишната присъда е политическа. 72-годишният бивш босненски сръбски лидер поиска нов съдебен процес и обжалва 10 точки за жестокости, в това число геноцид в Сребреница и за обсадата на Сараево по време на войната в Босна от 92-ра до 95-та година. Адвокатите на Караджич твърдят, че процесът срещу него не е бил справедлив.

Питър Робинсън - съветник на Радован Караджич: При следващата сесия ще се върна и ще отделя 20 минути да покажа, стъпка по стъпка, как становището на съда, че Радован Караджич е споделял общата цел за екзекуция на затворници от Сребреница е опасна, необоснована и най-важното невярна.

От своя страна прокуратурата също обжалва присъдата от 2016-та и иска увеличаване на доживотна.

Теодор Мерон - председател на Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали: Съдът установи, че от края на май 92-ра до октомври 95-та г-н Караджич е участвал в престъпна дейност за разпространение на терор сред цивилното население на Сараево. Съдът заключи също, че г-н Караджич е участвал в престъпната дейност по елиминирането на босненски мюсюлмани в Сребреница през 95-та и го обяви за виновен по първата точка за геноцид, преследване, изтребване и други нечовешки дела, считани за престъпления срещу човечеството.

По време на обсадата на Сараево бяха убити над 13 000 души в продължение на три години и половина, а при клането в Сребреница са убити около 8000 мюсюлмани за няколко дни през юли 1995 г. Те са смятани за най-ужасните престъпления в Европа след Холокоста.

Бивш психиатър Караджич беше президент на Република Сръбска през 90-те. След края на войната той се укриваше до 2008-ма в Сърбия под името д-р Драган Дабич - експерт по алтернативна медицина. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия бе закрит през 2017 г. и затова обжалването се води от Механизма за международни наказателни трибунали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години затвор за оцелелия джихадист от парижките атентати
20 години затвор за оцелелия джихадист от парижките атентати
Съдът остави в ареста мъжа, задържан за хвърляне на бомбичка на мача ЦСКА-Левски
Съдът остави в ареста мъжа, задържан за хвърляне на бомбичка на мача ЦСКА-Левски