НОВИНИ

Започнаха изборите в Испания

Там се провеждат парламентарни избори. За първи път от десетилетия повече от две партии се надпреварват за властта. Проучванията сочат лека преднина за досегашния премиер Мариано Рахой и неговата консеврвативна партия, но изходът от вота остава непредсказуем.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:53, 20.12.2015
Чете се за: 00:34 мин.
По света

36 милиона и половина испанци са регистрирани гласоподаватели и те избират членове както на долната камара на парламента - Конгреса на депутатите, така и на горната камара - Сената.

Темите на предизборната кампания бяха същите, които доминираха испанската политика през последните четири години, а именно икономическата криза, корупцията и сепаратистките стремежи на Каталуния.

Правителството на премиера Мариано Рахой успя да изведе страната от икономическата криза, но прие непопулярни мерки за икономии, попадна и във вихъра на корупционни скандали.

Този път две нови партии - оспорват доминацията на Народната партия и социалистите. Това са Подемос на Пабло Иглесиас, която е твърдо против антикризисните съкращения и либералната партия Граждани на Алберто Ривера.

Амагоя Санчез - жител на Валенсия: Истината е, че не знаем какво ще се случи. Мисля, че ще трябва да създадат коалиция, а нямам представа кой с кого може да се коалира.

Частични резултати ще бъдат оповестявани периодично тази вечер след края на изборния ден, но пълните окончателни резултати се очакват два дни по късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелена Коледа: Вкусни коледни меденки
Зелена Коледа: Вкусни коледни меденки
Лиляна Павлова: Трябваше всяка година да увеличаваме винетките
Лиляна Павлова: Трябваше всяка година да увеличаваме винетките