НОВИНИ

Започва модернизация на пречиствателната станция в Добрич

В Добрич започна реконструкция и разширение на Пречиствателната станция, която преработва отпадните води на града. Модернизацията на съоръжението е на стойност 32 млн. лв. и е част от проекта за подобряване на водния цикъл в Добрич.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:45, 21.03.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Станцията, която се намира в землището на с. Врачанци, община Добричка, е построена и въведена в експлоатация през 1986 г. и досега са й извършвани само аварийни ремонти.

Димитрина Гамолова, директор на Пречиствателна станция „Врачанци”
“Надеждата е голяма, дано изпълнението на проекта да бъде така, както е заложено. До момента станцията работеше малко трудно, особено в последните години, в смисъл такъв, че техниката е остаряла. Трябва да имаме допълнително пречистване на азот и фосфор.”

Реконструкцията предвижда нови автоматизирани съоръжения и електроника, които не само ще облекчат труда на работещите тук 20 души, но и ще контролират състоянието на станцията.

Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите
“Радваме се, че днес се постави началото на реконструкцията на пречиствателна станция, модерно пречистване на отпадъчни води с азот, с фосфор, да не се замърсява река Добричка.”

Ще бъде изградено звено за управление на утайките и система за отработване на метана в биогаз. Произведената електроенергия ще покрива 40% от консумацията на станцията. Очаква се работата по нея да завърши в средата на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В община Сатовча могат да стопанисват едва една трета от язовирите
В община Сатовча могат да стопанисват едва една трета от язовирите
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кабул