НОВИНИ

Започва срещата на върха на НАТО

Започва двудневна среща на високо равнище на НАТО. Генералния секретар Йенс Столтенберг я нарече "най-голямото предизвикателство за отбраната на Алианса от Студената война насам". Българската делегация се води от президента Росен Плевнелиев.

започва срещата върха нато
bnt avatar logo
от БНТ
06:23, 08.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Срещата във Варшава е втората след началото на украинската криза и руското анексиране на Крим след форума в Уелс и е считана за шанс силите от пакта да адаптират своята отбрана за новите предизвикателства. Акцент ще бъде поставен върху подсилване на източния фланг, като същевременно се избягва конфронтация с Русия.

Освен засилване на източния фланг, вниманието ще бъде насочено и към заплахата Ислямска държава. Алиансът планира да изпрати самолети АУАКС, които да подпомагат ръководената от Съединените щати коалиция за борба с терористичната организация. Бежанската криза също ще бъде на фокус. Ще се обсъди разширяване на мисията на НАТО в Егейско море, която е насочена срещу трафика на мигранти.

Цяла седмица преди началото на срещата на върха и пристигането на основните западни лидери, в Полша бяха въведени засилени мерки за сигурност. В допълнение към поставянето на нови пропусквателни пунктове в произволни точки по границите на страната, центърът на столицата Варшава вече е под строга охрана.

Определен като най-голямата среща на върха в историята на НАТО, форумът във Варшава ще събере на едно място 18 президенти, 21 премиери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната. Делегациите са с обща численост над 2 хиляди и 200 души, а броят на акредитираните журналисти е приблизително още толкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести след атентатите в Саудитска Арабия
Арести след атентатите в Саудитска Арабия
Денят ще продължава да започва с култура
Денят ще продължава да започва с култура