НОВИНИ

Започва тримесечната стачка на железопътния транспорт във Франция

Днес френската авиокомпания Ер Франс отменя една четвърт от полетите си заради стачка на персонала. Също от днес започва тримесечна стачка и в железопътния транспорт на Франция, която ще засегне и някои превози в Европа.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:29, 03.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Тримесечна стачка - това очаква французите, които пътуват с влак. Три от четирите основни синдиката на железничарите призоваха за стачни действия от понеделник вечер - стачни действия ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни.

По първоначални оценки днес ще стачкуват над 75% от машинистите. Това означава, че един от осем влака ще се движи нормално. Ще има и затворени линии.

Протестът е срещу готвени реформи в националната железопътна компания на Франция, които някои виждат като първи етап за нейната приватизация. В законопроект се предвижда отварянето на жп мрежата за конкурентни предприятия, както и промяна на статута на националната компания SNCF. Отменят се и привилегии на служителите. Това е най-чувствителният въпрос. Сега на 140 хиляди служители се гарантира работа в компанията до пенсиониране на 53 или 57 години, както и безплатно ползване на влаковете.

Европейската комисия препоръча либерализация на железниците през 2020 г. с цел хармонизиране на транспорта в страните членки.

Този модел се прилага в Германия от 20 години, където една четвърт от превозите се осигуряват от частни оператори.

Италия е сочена като успешен пример - от 2000 г. досега цените на билетите за високоскоростните влакове паднаха чувствително, а пазарът се удвои. Това обаче е за сметка на малките линии.

25 години след приватизацията на железниците във Великобритания отново се говори за национализация. По оценки на потребителите влаковете са станали по-скъпи, по-бавни и по-препълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Денят започва“: Какви са рисковете при закупуване на автомобил втора ръка?
В „Денят започва“: Какви са рисковете при закупуване на автомобил втора ръка?
139 години от обявяването на София за столица - какво стои зад герба ѝ?
139 години от обявяването на София за столица - какво стои зад герба ѝ?