НОВИНИ

Защо Ана Бърнабич беше избрана за премиер на Сърбия?

Да си призная, бях си наумил да пиша по една друга тема, свързана с това къде мултикултуризмът „върви” по-добре - в бедните или в развитите държави, в Македония или в Швейцария, но съобщението, че президентът на Сърбия Александър Вучич е избрал да връчи мандат за съставяне на правителство на министърката на държавната администрация Ана Бърнабич, публично признала своята нестандартна сексуална ориентация, решително промени намеренията ми.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
11:43, 16.06.2017
Чете се за: 02:39 мин.
Истории
ана бърнабич беше избрана премиер сърбия

Хвърлих едно око на съобщенията, които световните агенции са изпратили от Белград по повод определянето на Ана Бърнабич за следващия премиер на Сърбия. Балансирано и внимателно, но все пак с акцент на това, че за първи в историята на Сърбия, а и на Балканите, жена-гей ще ръководи изпълнителната власт в страната.

Сериозни, сериозни, колко да са сериозни тези агенции от ранга на Ройтерс и Франс прес, щом като и те фокусират вниманието си върху факта, за първи път Сърбия ще има за премиер жена, но повече върху това, че тази 41-годишна жена, която през миналата година за първи път влезе в политиката като министър на държавната администрация и регионалната политика публично призна, че е лесбийка.

Разбира се, при обявяването на кандидатурата на Ана Бърнабич, президентът Александър Вучич изтъкна преди всичко нейните делови и професионални качества, които са му дали основание да вземе това решение. В разговор с нея, Вучич, който миналата година като премиер си избра завършилата магистратура в Лондон Бърнабич за член на своя тогавашен кабинет, бил получил уверенията й, че тя може да състави кабинет, който да бъде подкрепен от мнозинството депутати в Скупщината.

Всъщност, това ще се види през следващата седмица, когато трябва парламентът на страната да гласува състава и програмата на новото правителство. Тогава ще се види и дали са верни и появилите се веднага след номинацията на Бърнабич слухове в Белград, че нейната кандидатура едва ли не била разцепила управляващата Сръбска прогресивна партия, че сред депутатите от партията имало изненада, но и хаос, пък и влиятелната Сръбска православна църква била против. И така нататък.

Дайте да си говорим откровено - фактът за нестандартната сексуална ориентация на бъдещия сръбски премиер може да тласне много хора към изкушението до изнемога да ровят в чаршафите на Ана Бърнабич. Сърбите са доста консервативни и тази тема би могла да бъде дъвчена дълго и напоително все до въпроса - какво ни дойде на главата?

Лично на мене този ракурс не ми е толкова интересен, приемам го като даденост, а по-скоро ме интересува сигналът, който Вучич изпраща с този номинация. Защото съм абсолютно сигурен, че това е политическо послание с много адресати.

На първо място, това е сигнал към европейските институции, че Вучич и като премиер до скоро, и сега като президент, продължава да води държавата си по посока на усвояване на европейските ценности. В това число и за гарантиране правата на хомосексуалистите в страната. Срамните сцени на насилие срещу участниците, които полицията не успя да предотврати по време на последния Прайд в Белград, негативната реакция на запад от тях вероятно са били и един от мотивите, накарали Вучич да вземе това решение.

Какво казва той ли? Ами, ето - имам политическата воля да променям страната си в името на нейното европейско членство като давам публична подкрепа на хората с нестандартна сексуална ориентация.

Второ, при представянето на кандидатурата на Бърнабич, президентът направи някаква странна уговорка - тя като премиер ще ръководи икономиката, дигитализацията и други неща, докато политическата част от работата на правителството ще се поеме от Ивица Дачич, лидерът на Социалистическата партия, коалиционния партньор на Сръбската прогресивна партия.

В досегашното правителство на Вучич, Дачич бе първи заместник премиер и министър на външните работи, а след като Вучич стана президент, Дачич откровено декларираше желанието си да го наследи на премиерския пост. Е, не стана, въпреки че президентът отново декларира, че има пълно доверие в социалиста.

Лично аз не си представям как ще върви работата в това правителство с двама премиери - един по икономиката, друг по политиката, но в крайна сметка и това може би няма да има такова значение след като президент е Александър Вучич, който, според повечето прогнози, няма да се притеснява да нарушава ежедневно иначе ограничените пълномощия на президентската институция и директно да се намесва, и дори да ръководи изпълнителната власт в страната. Където е Вучич, там е властта, казват в Белград, и навярно са напълно прави.

Във всеки случай, това премиерско двувластие с изведена напред Ана Бърнабич ни дава основание да кажем, че с един куршум Вучич удря няколко заека - успокоява Брюксел, че Сърбия ще изпълнява стандартите на ЕС по отношение на хората с нестандартна сексуална ориентация, успокоява коалиционните партньори, че им вярва като им дава допълнителна власт в лицето на Ивица Дачич, създава такава ситуация, в която самият той, президентът на Сърбия Александър Вучич да дърпа конците в държавата по начин, по който го е правил през последните няколко години като премиер. При това създавайки видимост, че не нарушава конституцията и определените от нея пълномощия за държавния глава.

И май не ни остава нищо друго, освен да възкликнем - хитрец си ти, Ацо Вучич.

Останалото в случая Ана Бърнабич е просто една поредна дъвка за балканските мачовци по механи и кръчми в Сърбия и наоколо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермерският пазар в Бургас – с лятно работно време
Фермерският пазар в Бургас – с лятно работно време
5 тона боклуци са били почистени от Еверест
5 тона боклуци са били почистени от Еверест