НОВИНИ

Защо Русия се изтегля от Сирия?

Руският президент Владимир Путин изненадващо обяви поетапно изтегляне на руския военен контингент от Сирия, считано от 15 март. Според говорителя му Дмитрий Песков решението той е взел без консултации с други световни лидери и не е обсъдено с друг, освен със сирийския президент Башар Асад. Какви са причините за изтеглянето от Сирия, какво постигна Русия за 6 месеца военна операция в Сирия, как от тук нататък ще се развива сирийският конфликт - БНТ потърси за коментар руския военен експерт Андрей Фролов от московския Център за анализ на стратегии и прогнози. Фролов е и главен редактор на специализираното списание "Экспорт вооружении".

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:30, 15.03.2016
Чете се за: 04:52 мин.
По света
русия изтегля сирия

Руският президент заяви, че бойните задачи в Сирия са изпълнени. Но, ако се има предвид, че "Ислямска държава" не е унищожена,а това се заявяваше от руското ръководство като основна задача, какви според Вас могат да са причините за изтеглянето на руските войски от Сирия?

Причините, според мен, са няколко. Причина номер едно - това е, че вероятно е постигнат успех в стабилизирането на режима на Асад от една страна. От друга страна противоборстващите страни - на Асад и на опозицията, бяха подтикнати към реални преговори, постигнат бе успех в процеса да бъдат въвлечени САЩ, Европа и близкоизточните играчи, включително Турция. И накрая, в значителна степен това, което за Русия вероятно беше основната заплаха, както разбирам от официалните изявления, били са убити значителен брой бойци от Русия и страните от ОНД, които воюваха в Сирия и хипотетично са могли да се върнат в Русия и ОНД. Тоест, по този начин терористичната заплаха за Русия е намаляла и присъствието по-нататък в такова количество носи редица рискове - на първо място вътрешнополитически, в по-малка степен външнополитически. Не можеше например да се изключва, че може да се повтори нещо подобно като случая с самолета, свален от Турция.

;

Съгласен ли сте с тези експерти, които твърдят, че това е тактическо отстъпление, за да не затъне Русия в блатото на сирийския конфликт?

Не мисля, че имаше риск да се затъне в някакво сирийски блато, а и Русия не е заявила, че напълно извежда войските си. Тоест някаква групировка остава. Просто числеността й ще намалее. Освен това, доколкото разбирам, има възможност в случай на необходимост рязко да се увеличи руския контингент в Сирия. През септември видяхме колко бързо може това да се направи. Затова ми се струва, че Русия си е резервирала хипотетичната възможност отново да увеличи в Сирия броя на оръжията и войниците, военната техника, която може да бъде използвана в случай на необходимост.

;

В един ваш коментар говорите за руски доброволци, които участват на терен в сирийския конфликт. Бихте ли разказали подробности?

Това не са точно доброволци, а хора от частни военни компании. Никой официално не е говорил за това, но в Интернет има снимки на хора със славянска външност, които преди са били забелязани не само в Сирия, но и в редица други конфликти, които имат боен опит и служба в руската армия. Съществува мнение, че в Сирия присъстват частни военни компании, които формално не са руски. Смятам, че част от работата, която изпълняваха руските войски, сега ще бъде прехвърлена върху тези частни военни компании.

Тези частни военни компании, за които говорите, работят ли официално с руското правителство, с руското военно министерство, така както например американските частни военни компании работят с Пентагона?

Трудно ми е да кажа, не зная.

;

Доколко, според Вас, икономическите причини са изиграли роля за изтеглянето на руския военен контингент? Известно е, че Русия е в тежко икономическо състояние.

За мен тук отговорът не е много еднозначен. Първо, защото никой точно не знае колко струва операцията в Сирия. И даже дори и да струва някаква солидна сума, то кой за това плаща? Например, аз имам съмнения, че това се плаща изключително само от руския бюджет. Второ , в значителна степен, ако се вземат разходите за някакви военни материали, бомби например, то става въпрос за запас от времето на СССР, който не струва нищо на руските данъкоплатци. Тоест фактически в значителна степен основните разходи, които Русия може да носи, това са разходите за логистиката, за превоз на всичко това от Русия до Сирия, заплати на военните, разходите за керосин и отделно съвременното оръжие, което е използвано там. Но, анализирайки всичко това в рамките на целия руски военен бюджет, смятам, че тези разходи са съпоставими с големи учения, които така или иначе всяка година се организират в Русия. Затова не ми се струва, че икономическите причини са доминиращи в случая.

;

Защо се съмнявате, че цялата военна операция се заплаща от руския бюджет? От къде тогава?

Съмнявам се, че Русия е поела пълните разходи. Напълно е възможно , например, този керосин, който се използва от руските самолети, да се предоставя от сирийското правителство или от Иран. Или от още някой. Това е хипотеза, но тя има право на съществуване, защото няма никакви обратни свидетелства, че всичко се плаща от руския бюджет.

;

Споменахте за убитите бойци от Русия и бившия СССР. Какви други военни постижения виждате на Русия в Сирия?

Смятам на първо място, че Русия показа възможностите на реформираната си армия, която може да води дълга операция извън Русия и страните от ОНД като при това беше разгърната групировка от разнородни сили - и авиация, и пехота, и флот, и въздушно- космически войски. За първи път се разгръща такава групировка и както ми се струва безусловно е имало някакви проблеми, но ние не знаем за тях. Освен това, руската страна успя за тези почти 6 месеца да се осъществи тази операция без загуби. Известните загуби, за които знаем, са двама души, загинали заради действията на турците (става въпрос за сваления руски изтребител през ноември 2015 г. - б.а.), и един военен съветник, който загина неясно как. Тоест трима души загинаха за шест месеца, като се има предвид, че в руската армия годишно загиват няколко десетки души по различни причини. Струва ми, се че това също е показател на майсторство и умело разделяне на ролите между сирийската армия, между съюзниците на Сирия и руската армия. И накрая, вероятно също не е маловажно - това е проверката в бой на редица нови оръжейни системи , които са на въоръжение в руската армия и се изнасят. Сирия стана първи полигон за тях. Например танкът Т-90, бомбардировачът Су-34 , изтребителите Су-30 и Су-35, редица ракети. Затова хипотетично може да се очаква, че търсенето на руско оръжие или по-общо казано на руските услуги в областта на сигурността , ще се увеличи и това безусловно е заслуга на нашата армия.

;

Има ли според Вас връзка между извеждането на руските войски от Сирия и конфликтът в Източна Украйна? Според различни високопоставени източници от НАТО руските действия в зоната на конфликта в Украйна през последните месеци са се активизирали.

Не мисля, че има връзка между Сирия и Украйна, още повече, че Русия има достатъчно сили и средства да решава хипотетичните предизвикателства в района на руско-украинската граница със сили, коитосе намират на територията на Русия. За това не е нужно да се прехвърля войска от Сирия в Украйна. Както ми се струва, от военна гледна точка тези два конфликта никак не са синхронизирани и свързани.

Защо според вас точно сега е взето решение за изтегляне от Сирия. За мнозина, включително на Запад, то беше изненадващо.

Трудно ми е да кажа от какво е предизвикано. Може само да се предполага, но много често бананът е просто банан, както се казва, и действително целите да са изпълнени и президентът на Русия да го е обявил на 15 март като просто така се е получило. Тоест в 15 март да няма нищо символично. Само, ако не бъркам през март 2014 г. Крим се обърна с молба за приемане и на 15-16 март Русия взе решението да приемане на Крим в състава си. Но не мисля, че някак Сирия и Крим са свързани.

Извеждането на руските войски от Сирия ще помогне ли за решаване на кризата в отношенията между Русия и Турция?

Бих казал така - Турция ще има много по-малко поводи да въвежда войски в Сирия под какви ли не предлози.

;

Каква е вашата прогноза, как ще се развиват събитията в Сирия след изтеглянето на руските войски? Можем ли да очакваме активизиране на конфликта или обратно - умиротворяване?

Прогнозите са неблагодарна работа, още повече, че се взимат решения, които не са прогнозирани от никой, както например поводът за нашия разговор с вас. Струва ми се, че ще се правят опити за мирно решение на конфликта между умерената опозиция и правителството в Дамаск. Все пак вероятно ще има избори. Въпросът е как ще бъдат организирани и кога, но смятам, че ще се опитват да се направи нещо подобно като на територията на бивша Югославия, в Босна и Херцоговина. Тоест външните играчи ще се опитват да накарат страните да седнат на масата на преговорите и да потушат горещата фаза на конфликта. Ако говорим за "Ислямска държава", не трябва да забравяме, че срещу нея се води доста активна война и в Ирак. Сирия не може отделно да бъде разглеждана от този процес. В Сирия някак могат да бъдат спрени военните действия, макар, че както знаете, "Ислямска държава" не участва в преговорите и никой не е обявявал режим на прекратяване на огъня към "Ислямска държава" и "Джабхат ан Нусра" . Затова мисля, че ако войските на Асад успеят да се помирят с умерената опозиция, то всички сили ще бъдат хвърлени за унищожаване на "Ислямска държава" на първо място около Палмира. Предполагам, че постепенно ще се правят опити да се отвоюват територии, контролирани от "Ислямска държава", но без особен ентусиазъм. Тоест никой не си поставя задача да бъде превзета Рака към 1 юни или 1 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се закриват ли специалности?
Ще се закриват ли специалности?
Два дома за възрастни хора ще бъдат построени в Разград
Два дома за възрастни хора ще бъдат построени в Разград