НОВИНИ

Тържествена литургия на папа Франциск за католическия Великден

Преди около два часа започнаха тържествената литургия, която отслужва папа Франциск за католическия Великден. След малко на площад Свети Петър в Рим той ще произнесе и традиционното си послание Урби ет Орби. Към града и света, което БНТ излъчва пряко от 13 часа. Папа Франциск снощи прикани римокатолиците по света да изоставят самодоволството и да се върнат към вярата, че несправедливостта може да бъде преодоляна.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:57, 01.04.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

На разпети петък той изрази срам, че нашите поколения оставят на младите хора свят, разпокъсан от противоречия и войни, разяден от егоизъм, в който младежите, децата, болните и възрастните са маргинализирани.

По думите на Светия отец много хора, дори някои от Божиите слуги, са допуснали да бъдат съблазнени от амбиция и суета.

Великденските тържества в Рим сега са при по-засилени мерки за сигурност, отколкото миналата година. Тази седмица италианската полиция осъществи четири операции срещу предполагаеми привърженици на Ислямска държава. Арестувани са седем души, включително един за планирано нападение с камион. Папа Франциск вече покръсти нигерийски бежанец, осуетил обир с хладно оръжие на супермаркет в Рим. През септември 31-годишният бежанец просел пред магазина, но се намесил и задържал нападателя, до идването на полицията - постъпка, която му осигури разрешение за пребиваване в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведски топ хореограф подготвя сценичното представяне на България за Евровизия
Шведски топ хореограф подготвя сценичното представяне на България за Евровизия
Защо през 1916 г. не е имало 1-ви април?
Защо през 1916 г. не е имало 1-ви април?