НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер поиска обща европейска отбрана

Проект за обща европейска отбрана поиска председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза. Пред евродепутатите в Страсбург Юнкер коментира и излизането на Великобритания, което, според него, не е заплаха за Европа. Историята може да не помни имената ни, но ще помни грешките ни, напомни Юнкер.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:46, 14.09.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Важно е да знаем кой пресича нашите граници, каза Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите. Председателят на Еврокомисията съобщи, че до ноември ще бъде предложена нова информационна система. Чрез нея службите ще знаят кой иска да прекоси европейските граници и дали има право на това. Юнкер потвърди, че ЕК ще предостави обещаната помощ за охрана на българските граници.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Трябва да знаем какви хора преминават границите ни. Затова ще защитаваме границите си с помощта на новата европейска гранична агенция. ФРОНТЕКС разполага вече с повече от 600 агенти разположени в Гърция, по границата с Турция, и с над 100 агенти в България. Институциите и държавите-членки на Европейския съюз трябва да си сътрудничат тясно за укрепването на новата агенция. Искам от октомври да бъдат разположени поне 200 граничари и 50 допълнителни автомобили на външните граници на България.

Охраната на границите изисква засилен обмен на информация и разузнавателни данни. Ще бъде подсилена Европол. Юнкер изтъкна, че е нужен щаб за създаване на общоевропейски отбранителни сили и посочи, че те ще допълват НАТО. Във финансовата сфера фондът за инвестиции се увеличава два пъти и се създава фонд за Африка. Целта е да се облекчи животът на хората там, за да не тръгват към Европа.

Юнкер не пропусна решението за отделяне на Великобритания от европейската общност.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Нашите приятели и партньори по света, които съжаляват за Брекзита, се питат дали с това не започва процес на разпадане на Европейския съюз. Разрешете ми да кажа, че ние уважаваме и в същото време съжаляваме за британското решение, но съществуването на Европейския съюз не е застрашено.

Идеята за солидарност и обединение на Евросъюза беше основна нишка в речта. Юнкер призова европейските институции, правителствата и гражданите да поемат заедно отговорност за изграждане на една по-добра Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 170 кръводарители в кампанията на БНТ
Над 170 кръводарители в кампанията на БНТ
Локомотив се запали на гара Кликач, няма пострадали
Локомотив се запали на гара Кликач, няма пострадали