НОВИНИ

Жребец и дресьора му повдигат духа на стари хора във френския град Дижон

От ноември пациентите в психиатрично болнично заведение за стари хора в Дижон получават нетрадиционно лечение. Два пъти месечно при тях идват 14-годишен жребец и дресьора му, а посещенията им повдигат духа и оказват неподозирано терапевтично въздействие върху болните.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:55, 07.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Гостът Пейо с тегло половин тон и неговият стопанин Асен Бушакур са с дългогодишен опит в демонстрационната езда на най-големите световни сцени. Появата им винаги е събитие и за 70- те пациенти на здравното заведение за възрастни в Дижон.

Дори пациенти, които не излизат от стаите си слизат няколко етажа за да се порадват на Пейо. Седмици наред медицинският персонал не успява да установи връзка с някои болни, но жребецът получава незабавно внимание и ласки. С него пациентите излизат от летаргия, връщат си подвижността, започват да говорят отново.

Конят сам избира на кого да обърне внимание, веднага разпознава особено уязвими и болни хора, към които се отнася с нежност и търпение, въпреки че в живота е доста буен, обеснява стопанинът.

Асен Бушакур - ездач: Този кон е невероятно чувствителен, проявява емпатия, която не може да се обясни.
Мари Ломбар - лекар-геронтолог: Става дума за емоции, докосване до спомени, които са много лични, спомени, за които не знаем.

Магията на общуването с животното не замества медикаментозното лечение, но позволява понякога да се намалят прилаганите дози. При пациент с Алцхаймер, например, кризите се овладяват често само със снимка на Пейо, закачена пред болничното легло.

За хигиенните изисквания на болницата преди всяко посещение гостът е почистван основно от ушите до копитата. Така е изключено в коридорите и стаите да попаднат кал, бълхи и кърлежи, както и конски тор, защото Пейо знае как да поиска да отиде до тоалетната, обяснява стопанинът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Невро-паралитично вещество е използвано срещу руския двоен агент
​Невро-паралитично вещество е използвано срещу руския двоен агент
Четирима души са ранени при нападение с нож във Виена
Четирима души са ранени при нападение с нож във Виена