НОВИНИ

Кампания за промяна на нагласите към деца-бежанци

БЧК и Агенцията за закрила на детето инициират дебат за промяна на негативната нагласа на българското общество към децата бежанци. Проектът им „Да опознаем другия" си поставя за цел да промени стереотипите към образа на бежанеца и мигранта. Ще бъде създаден Консултативен медиен съвет, в който известни публични личности ще станат посланици на добра воля.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:46, 07.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Дилан - 11 години, Сирия: Пътят дотук беше много труден, майка ми плачеше през цялото време, няколко пъти ни удряха...

Все по-малко деца бежанци преминават границите ни, според статистиката на Агенцията за бежанците. Малко повече от 300 в момента се намират в приемателните центрове. През 2016-та са били над 6 хиляди. Въпреки това институциите все още нямат категоричен отговор - какво се случва с тях след като напуснат центъра.

Надежда Тодоровска - зам.- генерален директор на Българския червен кръст: Има сериозни, централни общини в страната ни, които на общински съвети гласуват как никак, по никакъв начин, в никакви варианти няма да има бежанци настанени в техните общини.
Янита Манолова - Държавна агенция за бежанците: Несигурността след това е сериозен проблем, който смятам, че трябва да обсъждаме.

От 2014-та нямаме работеща програма за интеграция на бежанците. А това води до липса на достъп до образование, до здравна грижа и до сигурна среда за децата. И до задълбочаването на един проблем:

Елеонора Лилова - председател на Държавна агенция за закрила на детето: Нашето общество невинаги приема чужди.

94% от българите се информират за бежанците от телевизията, показва проучване на Комисариата за бежанците към ООН. Непознаването на различната култура води и до лесното ѝ отричане.

Магдалена Тошева - международна хуманитарна организация "Тер дез ом": Децата бежанци не са добре приети от децата в училищата и учителите са слабо подготвени.
Надежда Тодоровска - зам. генерален директор на Български червен кръст: Могат ли да представляват 45 деца, непридружени от възрастни, проблем с нашата сигурност?

Толкова са децата, пристигнали без близките си у нас в момента. И все още обществената нагласа към тях не е еднозначна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Андре Рийо х2
ДРУГИТЕ новини: Андре Рийо х2
Започна третото издание на националната кампания Великден за всеки
Започна третото издание на националната кампания "Великден за всеки"