НОВИНИ

Журналистът, който замери с обувки Буш, се кандидатира за изборите в Ирак

Иракският журналист, който стана известен с хвърлянето на обувки по бившия президент Джордж Буш през 2008 г., е кандидат за предстоящите избори в Ирак на 12 май.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:51, 11.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
журналистът замери обувки буш кандидатира изборите ирак

Иракският журналист Мунтазер ал Зейди се прочу през 2008 г., когато на пресконференция замери с обувки бившия американски президент Джордж У. Буш. Тогава той нарече буш "Куче", което в арабския свят е голяма обида. Заради тези си действия журналистът бе осъден на една година затвор.

Години по-късно той ще се бори за депутатско място на парламентарните избори в Ирак на 12 май, решен да "хвърли всички крадливи политици в затвора".

Междувременно в Багдад след години нестабилност нощният живот постепенно се завръща. Все повече семейства спокойно се разхождат вечер в обновените паркове на иракската столица или си позволяват да вечерят навън. Ресторантите отново са пълни и дори се празнуват рождени дни на деца. Преди това беше невъзможно заради експлозии, убийства и отвличания, признават местните.

Победителят на изборите в събота ще се изправи пред предизвикателството отново да вдигне Ирак на крака след три години война с "Ислямска държава" и битка с корупцията, която изяжда приходите от петрол.

Във вота участват близо 7000 кандидати, които се борят за 329 места в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пхенян може отново да отвори въздушното си пространство за международни полети
Пхенян може отново да отвори въздушното си пространство за международни полети
Форум в Атина събира представители на Балканите и Вишеградската четворка
Форум в Атина събира представители на Балканите и Вишеградската четворка