НОВИНИ

Златогор Минчев: Новите заплахи са манипулациите и хибридните заплахи

Хибридните заплахи и манипулации са новите заплахи в новия дневен ред. От тази гледна точка страната ни е подложена непрекъснато на външно въздействие. Това каза в "Още от деня" експертът по киберсигурност Златогор Минчев.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
19:03, 14.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
златогор минчев новите заплахи манипулациите хибридните заплахи

Той коментира думите на президента Росен Плевнелиев на КСНС, че България е обект на интензивни кибер атаки.

Минчев даде пример с изборите през миналата година, когато сайтовете на някои държавни институции бяха подложени на външни кибер атаки, защото атаки от типа "отказ от услуги" по никакъв начин не могат да бъдат спрени, но донякъде могат да бъдат проследени. Може да се стигне до източника, но не и до поръчителя.

През социалните мрежи тече дълъг процес на информираност, не до край надеждна информация, които обаче са източник на промяна на обществените настроения. В България гражданите активно ползват интернет услуги и постоянно се информират.

Критичната инфраструктура трябва да бъде защитена по всякакъв начин, тъй като там нещата са изключително сериозни. Според Минчев тя е защитена, като той изрази надежда това да е достатъчно надеждно. “Миналата година имаше няколко инцидента със самолети. Една от версиите е, че това е в резултат на кибератака.” Той поясни, че система като тази на РВД няма възможност да бъде “хакната” от далечно разстояние, но е съвсем възможно това да се случи отблизо. Също така такива системи могат да бъдат подслушвани.

Атаката на обекти от класа на ядрените централи е възможна само с участието на вътрешни хора, които, имайки физически достъп, предварително да инсталират определени сървърни решения, категоричен беше Златогор Минчев.

Дезинформацията е елемент на хибридната война. Хибридната война придоби гражданственост след кризите около Украйна, обясни експертът и допълни, че “от нея се възползват тези, които нямат физически достъп или искат да атакуват повече от един фланг”.

Цялото интервю със Златогор Минчев вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителен кран падна върху бензиностанция в София
Строителен кран падна върху бензиностанция в София
135 години от създаването на ВВМУ Никола Й.Вапцаров
135 години от създаването на ВВМУ "Никола Й.Вапцаров"