НОВИНИ

1200 от общинските пътища са в лошо състояние

1200 общинските пътища лошо състояние
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:24, 26.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

1200 общински пътища са в лошо състояние, а около 900 - в незадоволително. Едва 200 са в добро състояние. Това показва анализ за състоянието на общинската пътна мрежа. Подготвяните близо 2 години данни ще бъдат предоставени на Министерството на регионалното развитие за нуждите на обща електронна база данни на общинските пътища.

Около 60% от общинските пътища или части от тях имат необходимост от ремонт или реконструкция. Това означава, че повече от половината или значителна площ от настилката на тези пътища е повредена с образувани коловози и деформации. На база на изготвения анализ е определен необходимият за общините финансов ресурс за ремонт и поддържане на общинските пътища.

Средствата не могат да бъдат осигурени чрез какъвто и да е ръст на целевата субсидия за капиталови разходи, нито чрез допълнителни трансфери през годината с постановление на правителството.

С тези мотиви Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще предложи финансиране на общинската пътна мрежа чрез създаване на национална програма "Общински пътища" с годишен бюджет от 300 млн. лв., осигурени от държавния бюджет.

Кметовете смятат, че критериите за достъп на общините до програмата следва да отчитат състоянието на отсечките, както и разпределението им по райони.

Сдружението ще внесе предложението като част от цялостния пакет в рамките на преговорите за бюджет 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Том Ханкс и съпругата му вече са гръцки граждани
Том Ханкс и съпругата му вече са гръцки граждани
Две деца се удавиха само за ден по Южното Черноморие
Две деца се удавиха само за ден по Южното Черноморие