НОВИНИ

20 години от членството на България в НАТО отбелязаха в Капитолия

години членството българия нато отбелязаха капитолия
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 07.03.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

20 години от присъединяването на България към НАТО и националния празник на страната ни отбелязаха в Капитолия. По повод двете събития на тържествена церемония в известната библиотека на Конгреса във Вашингтон се събраха дипломати, военни, политически и културни представители на двете страни.

Посланикът на България Георги Панайотов приветства гостите като изтъкна важността на свободата за двете исторически дати за България, които отбелязваме през март. Членството на страната ни в алианса, чиято 20-а годишнина се чества на 29 март е от изключително значение особено в момент, в който отношенията между България и САЩ са все по-силни.

снимки: Боряна Черганова

Соната Коултър, заместник-помощник държавен секретар в Държавния департамент на САЩ, благодари, че в съдбовен момент като този България показа смелост и истински характер с помощта си към Украйна:

"България показа истинско лидерство сред нациите и ние се гордеем, че сме ваши приятели, ваши съюзници и ваши партньори. Нашето задълбочаващо се приятелство и ангажираност се намират в момент от историята, когато единството и силата на трансатлантическия ни съюз са подложени на изпитание, а демократичните ни идеали наистина са подложени на атака. Не само чрез разяждаща дезинформация и корупционни практики от страна на автократични правителства, но и във военно отношение - от режим, който се стреми да разруши мирния свят, който сме изградили след Втората световна война. И в този съдбовен момент от историята България показа смелост, България показа истинската си същност."

Автор: Боряна Черганова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда продаде Тунгара в Южна Корея
Арда продаде Тунгара в Южна Корея
Парламентът прие законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите
Парламентът прие законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите