НОВИНИ

38 млн. евро програмни инвестиции в районите на българо-сръбската граница одобри ЕК

арестуваха двама полицаи калотина момент взимане подкуп
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 29.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021 - 2027.

Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите 7 години в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил на територията на България и Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишки, Топлички, Ябланички, Пчински в Сърбия.

Най-голям дял от бюджета на програмата, над 23 млн. евро, е насочен към инвестиции в интегрираното териториално развитие с фокус върху специфичните нужди на региона.

По този приоритет ще бъдат подкрепени проекти в областта на туризма, адаптирането към климатичните промени, за повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия и създаване на работни места. Предприятията ще имат възможността за разширяване на икономическата си активност към нови пазари и продукти.

Над 8 млн. евро ще бъдат инвестирани в реализацията на стратегическия проект по програмата, който е свързан с подготовка на населението за навременна реакция при бедствия – пожари и наводнения.

Предвидени са обучения на професионалните екипи и доброволци, обмяна на опит, укрепване на институционалния капацитет и доставка на специализирано оборудване за регионалните подразделения на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР и Сектор за управление на извънредни ситуации на МВР – Сърбия.

17 % от общия бюджет на програмата е предвиден за подкрепа на малките и средни фирми в дейности за повишаване на конкурентоспособността на предприятията и достъп до нови пазари в рамките на приоритет 1 „Конкурентоспособен граничен регион“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева започна с победа на турнира на клей "Еди Хер Интернешънъл" в Бредънтън, Флорида
Росица Денчева започна с победа на турнира на клей "Еди Хер Интернешънъл" в Бредънтън, Флорида
СГС остави в ареста обвинените за сваляне и разпространение на детска порнография
СГС остави в ареста обвинените за сваляне и разпространение на детска порнография