Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

40% по-малко жертви по пътищата на Франция заради мерките срещу COVID-19

от БНТ , Източник: БГНЕС
17:29, 11.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Европа
жертви пътищата франция заради мерките covid

Загиналите при пътни катастрофи във Франция са намалели с близо 40% в сравнение с миналата година благодарение на националните мерки за блокиране на коронавируса, които държат милиони автомобили, пешеходци и велосипедисти извън пътищата.

На 67-те милиона граждани на Франция е поръчано да си стоят вкъщи от 17 март, като на повечето хора им е разрешено да напускат къщата само при първа необходимост.

Ограничено е и пътуването в страната, тъй като страната се стреми да спре разпространението на коронавирус, от който починаха повече от 13 000 от поне 124 000 заразени.

Пътните власти съобщиха, че смъртността от пътни произшествия е намаляла с 39,6% в цялата страна през март в сравнение със същия месец на миналата година.

Има съобщения за 154 смъртни случая в трафика през март тази година спрямо 255 през 2019 г., съобщи Mинистерството на вътрешните работи на Франция.

Броят на произшествията също е спаднал с 43 процента - от 4298 през март 2019 г. на 2443 през същия месец тази година.

"Спадът на жертвите в трафика през март 2020 г. се случи в контекста на мерките за блокиране, които се прилагат от 17 март, което очевидно значително намали общите пътувания", посочват от министерството.

По пътищата на Франция през месеца имаше много по-малко велосипедисти и пешеходци, което беше основен фактор за намаляването на смъртността на пътищата.

Но броят на смъртните случаи сред шофьорите на търговски превозни средства не отбеляза спад.

Пътните власти съобщиха и за увеличаване на броя на автомобилите, движещи се с превишена скорост по пътищата на Франция между 30 март и 5 април.

Предстои мерките за ограничаване във Франция да останат в сила най-малко до 15 април, въпреки че правителството може да обяви следващата седмица разширяване на срока на строгите правила.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
13 нови случая на COVID-19 у нас
13 нови случая на COVID-19 у нас
БЛС: Останете вкъщи! Останете здрави!
БЛС: Останете вкъщи! Останете здрави!