НОВИНИ

40% по-малко жертви по пътищата на Франция заради мерките срещу COVID-19

жертви пътищата франция заради мерките covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:29, 11.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Европа

Загиналите при пътни катастрофи във Франция са намалели с близо 40% в сравнение с миналата година благодарение на националните мерки за блокиране на коронавируса, които държат милиони автомобили, пешеходци и велосипедисти извън пътищата.

На 67-те милиона граждани на Франция е поръчано да си стоят вкъщи от 17 март, като на повечето хора им е разрешено да напускат къщата само при първа необходимост.

Ограничено е и пътуването в страната, тъй като страната се стреми да спре разпространението на коронавирус, от който починаха повече от 13 000 от поне 124 000 заразени.

Пътните власти съобщиха, че смъртността от пътни произшествия е намаляла с 39,6% в цялата страна през март в сравнение със същия месец на миналата година.

Има съобщения за 154 смъртни случая в трафика през март тази година спрямо 255 през 2019 г., съобщи Mинистерството на вътрешните работи на Франция.

Броят на произшествията също е спаднал с 43 процента - от 4298 през март 2019 г. на 2443 през същия месец тази година.

"Спадът на жертвите в трафика през март 2020 г. се случи в контекста на мерките за блокиране, които се прилагат от 17 март, което очевидно значително намали общите пътувания", посочват от министерството.

По пътищата на Франция през месеца имаше много по-малко велосипедисти и пешеходци, което беше основен фактор за намаляването на смъртността на пътищата.

Но броят на смъртните случаи сред шофьорите на търговски превозни средства не отбеляза спад.

Пътните власти съобщиха и за увеличаване на броя на автомобилите, движещи се с превишена скорост по пътищата на Франция между 30 март и 5 април.

Предстои мерките за ограничаване във Франция да останат в сила най-малко до 15 април, въпреки че правителството може да обяви следващата седмица разширяване на срока на строгите правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 нови случая на COVID-19 у нас
13 нови случая на COVID-19 у нас
БЛС: Останете вкъщи! Останете здрави!
БЛС: Останете вкъщи! Останете здрави!