НОВИНИ

40 сгради са засегнати от поредния руски удар срещу Одеса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 23.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За пети пореден ден Одеса беше подложена на руски обстрел. Най-малко двама души са загинали, а 20, сред които и деца, са тежко ранени. При ударите беше частично разрушена и историческата Спасо-Преображенска катедрала в центъра на града. Ужасът, че може да останат без мястото, на което продължават да търсят вяра и упование година и половина след началото на войната, накара десетки жители на Одеса да се съберат и да разчистят отломките около храма.

Неделя, малките часове на нощта. Одеса отново е под руски обстрел. Ракета поразява построената през 1794 г. Спасо-Преображенска катедрала. Защитеният от ЮНЕСКО храм е в сърцето на Одеса, знакова забележителност в историческия център на града.

"Десният край на олтара - най-свещеното място в храма ни - точно там удари ракетата", каза архидякон Андий Палчук, настойник на катедралата.

Щом чули, че мястото, където в разгара на войната търсят Бога, десетки местни жители, без да се замислят, отишли в храма. За по-малко от два часа заедно разчистват района.

"Няма по-добър лек за нас - за тялото и душата. Когато сме заедно, когато се подкрепяме, когато показва грижа един към друг, нищо не може да ни сломи", заяви Мая Хринко, доброволец.

"Синът ми посещаваше неделно училище тук. Често идваме и на служби. Свещениците в този храм са чудесни. Време е да бъде сложен край на този кошмар", каза Олга, жителка на Одеса.

Общо 40 са сградите, които са частично разрушени след снощния обстрел срещу Одеса. Русия атакува пристанищния град още в първите часове, след като стана ясно, че сделката за зърното няма да бъде подновена. Официално Москва твърди, че нанася удари само по украински военни обекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен триумфира в Унгария и записа седма поредна победа през този сезон във Формула 1
Макс Верстапен триумфира в Унгария и записа седма поредна победа през този сезон във Формула 1
Три медала за България от първите три финала на Световната купа по художествена гимнaстика в Милано
Три медала за България от първите три финала на Световната купа по художествена гимнaстика в Милано