НОВИНИ

49,5 градуса температурен рекорд отчетоха в Канада

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:22, 30.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Безпрецедентно горещото време в Канада взе жертви. По данни на полицията във Ванкувър от петък досега са починали близо 130 души, основно възрастни или хора със здравословни проблеми. Жегата, обхванала Британска Колумбия, се смята за фактор, допринесъл за смъртните случаи.

Канадците, живеещи в западната част на страната, напразно търсят прохлада. През вчерашния ден в Литън беше отчетен температурен рекорд от 49,5 градуса по Целзий.

Жителите на града, намиращ се на 250 километра източно от Ванкувър, казват, че е почти невъзможно да се излиза навън. Вътре също е горещо, защото много домове в тази част на Канада не разполагат с климатици - обикновено температурите през лятото са доста по-ниски.

В Едмънтън вниманието е изострено към най-уязвимата част на обществото - бездомните хора. Социални работници се стараят да им осигурят вода и плодове.

"Много хора стигат до болница в наистина лошо състояние, защото не знаят как да се грижат за себе си", каза социалният работник Верна Фишър.

В провинция Албърта земеделските стопани са загрижени за реколтата.

"Това означава, че в дългосрочен план добивите ще са около средните стойности, а в някои райони дори и по-ниски", каза председателят на земеделската федерация в Албърта Лин Джейкъбсън.

Прогнозите са горещото време да продължи днес и утре и едва в петък да има захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какво е опасно къпането в река Дунав?
С какво е опасно къпането в река Дунав?
Възможно ли е да ни таксуват двойно в градския транспорт
Възможно ли е да ни таксуват двойно в градския транспорт