70 български сезонни работници са блокирани на летище в Париж

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 06.05.2020 (обновена)
5862
Чете се за: 01:11 мин.
По света

70 българи сезонни работници са блокирани на летище „Шарл дьо Гол" във Франция. Заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция.

От външното ни министерство заявиха, че са в постоянен контакт с тях и ще съдействат за прибирането им в България.

Групата от сезонни работници в земеделието е пристигнала в Париж на 5 май с полет от София и е била наета чрез посредническа фирма.

Милена Узунова, консул на България в Париж: Някои от тях са берачи на ягоди, други са берачи на пъпеши. Идват тук само за летния сезон.

Френските власти са отказали да пуснат българите и са ги настанили в специална зона на летището. Сред пътниците са и шестима работници, за които отговаря Цветан Филипов, който е координатор на чуждестранния персонал във френска компания. Разказва, че работи с хора от Кърджали и Крумовград, които от години се препитават със сезонна работа.

Цветан Филипов, координатор на чуждестранния персонал във френска фирма: От вчера следобед нямаме връзка с тях. Френските власти са прибрали телефоните и личните вещи.Ние сме предоставили на френските власти всички необходими документи. Безумно и безобразно отношение на граничните полицаи.

Милена Узунова, консул на България в Париж: Дава им се храна три пъти на ден. От 8 до 20 часа там където са те има лекар медицинска сестра.

От консулството ни в Париж обясниха, че от 8 април влизането на сезонни работници е забранено.

Милена Узунова, консул на България в Париж: В момента Франция допуска на своя територия само хора, които постоянно живеят тук. Затова им е отказано да влязат на френска територия.

Гранична полиция е изпратила искане към авиопревозвача да върне хората в България.

Има сериозни гранични проверки не само на летищата, но и на сухопътните граници.

Според представители от бранша въпреки наложените ограничения заради пандемията сезонните работници от България се търсят.

Цветан Филипов, координатор на чуждестранния персонал във френска фирма: Ние имаме информация също, че през миналата седмица са минали над 1000 български работници без никакъв проблем на летището.

От посолството ни в Париж зявиха, че се търсят варианти за прибирането на сънародниците ни. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Испания удължи извънредното положение до 25 май
Испания удължи извънредното положение до 25 май
БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки
БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки