НОВИНИ

70 български сезонни работници са блокирани на летище в Париж

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 06.05.2020 (обновена)
6841
Чете се за: 01:11 мин.
По света

70 българи сезонни работници са блокирани на летище „Шарл дьо Гол" във Франция. Заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция.

От външното ни министерство заявиха, че са в постоянен контакт с тях и ще съдействат за прибирането им в България.

Групата от сезонни работници в земеделието е пристигнала в Париж на 5 май с полет от София и е била наета чрез посредническа фирма.

Милена Узунова, консул на България в Париж: Някои от тях са берачи на ягоди, други са берачи на пъпеши. Идват тук само за летния сезон.

Френските власти са отказали да пуснат българите и са ги настанили в специална зона на летището. Сред пътниците са и шестима работници, за които отговаря Цветан Филипов, който е координатор на чуждестранния персонал във френска компания. Разказва, че работи с хора от Кърджали и Крумовград, които от години се препитават със сезонна работа.

Цветан Филипов, координатор на чуждестранния персонал във френска фирма: От вчера следобед нямаме връзка с тях. Френските власти са прибрали телефоните и личните вещи.Ние сме предоставили на френските власти всички необходими документи. Безумно и безобразно отношение на граничните полицаи.

Милена Узунова, консул на България в Париж: Дава им се храна три пъти на ден. От 8 до 20 часа там където са те има лекар медицинска сестра.

От консулството ни в Париж обясниха, че от 8 април влизането на сезонни работници е забранено.

Милена Узунова, консул на България в Париж: В момента Франция допуска на своя територия само хора, които постоянно живеят тук. Затова им е отказано да влязат на френска територия.

Гранична полиция е изпратила искане към авиопревозвача да върне хората в България.

Има сериозни гранични проверки не само на летищата, но и на сухопътните граници.

Според представители от бранша въпреки наложените ограничения заради пандемията сезонните работници от България се търсят.

Цветан Филипов, координатор на чуждестранния персонал във френска фирма: Ние имаме информация също, че през миналата седмица са минали над 1000 български работници без никакъв проблем на летището.

От посолството ни в Париж зявиха, че се търсят варианти за прибирането на сънародниците ни. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моци удължи договора си с Лудогорец
Моци удължи договора си с Лудогорец
БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки
БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки