НОВИНИ

Акция в пловдивския квартал "Столипиново" след сигнал за купуване на гласове

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 03.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Пловдив град - МИР 16
Слушай новината

Акция в пловдивския квартал "Столипиново" след сигнал за купуване на гласове. Полиция и жандармерия претърсиха цех за дограма в квартала.

Акцията е проведена вчера и днес пред склада за алуминиева дограма в квартал "Столипиново". От МВР-Пловдив потвърдиха за нея. От съобщение на пловдивската дирекция на полицията стана ясно, че проверката в квартала е част от специализираните полицейски операции, които се провеждат в цялата страна.

В претърсванията на цеха са участвали екипи на Криминална и Икономическа полиция в Пловдив. Сред иззетите предмети са тефтери, в които се съдържат имената на 2000 души, адреси и брой на членовете на домакинства - като евентуални гласоподаватели за определена политическа партия.

От Районната прокуратура в Пловдив днес обаче заявиха, че до момента категорично няма данни за престъпление, свързано с предстоящия на 11 юли вот.

От МВР само устно са им свели данни за евентуални нарушения, случили се около предишните избори на 4 април. От прокуратурата очакват в спешен порядък – до 8.30 ч. сутринта в понеделник, от полицията да им предоставят всички събрани данни и материали.

Тефтери, тетрадки, мобилни телефони, пари, видеозаписи, но и маратонки и дамаджани с алкохол са иззети от този склад по време на полицейската акция в "Столипиново". Задържан е 40-годишният собственик на фирмата, като заподозрян за престъпление срещу политическите права на гражданите, съобщиха от пловдивската полиция.

Оказва се, че и от прокуратурата не са съвсем наясно за какво точно става въпрос. Вчера дежурният прокурор е бил уведомен само по телефона, че от Шесто районно управление на полицията в Пловдив започват производство по неотложност.

"За това, че някой, подчертавам без никаква конкретика, е предлагал на другиго, отново без конкретика, имотни облаги с цел да го склони да упражни избирателното си право. Има иззети два тефтера и една тетрадка от някакво бюро. Какво пише в тези тефтери и в тази тетрадка - предстои да разберем. В прокуратурата няма информация, че вътре се съдържат лични данни на над 2000 лица", заяви Атанас Илиев, заместник районен прокурор на Пловдив.

От държавното обвинение намекнаха за нарушена комуникация и координация с МВР.

"Образуването на досъдебното производство се е случило в състояние на неотложност и след това е бил уведомен дежурният прокурор от Районна прокуратура - град Пловдив. Процедурата по принцип е всичко, което бъде установено, да се докладва на дежурен прокурор и под неговото указание, наблюдение и ръководство да се действа. Именно за това очакваме с най-голямо нетърпение материалите по делото да ни бъдат докладвани в спешен порядък", каза още заместник районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

До момента от прокуратурата не са издавали никакви указания за задържането на лица и привличането им като обвиняеми.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия разби Украйна за място в топ 4 на УЕФА Евро 2020
Англия разби Украйна за място в топ 4 на УЕФА Евро 2020
Каква е причината за пожара в болницата в Кърджали?
Каква е причината за пожара в болницата в Кърджали?