НОВИНИ

Алберт Попов спечели дебютното издание на анкетата "Спортист на София" за 2023-а г.

алберт попов направихме страхотна подготовка доста развихме технически аспект
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:21, 11.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Скиорът Алберт Попов беше обявен за победител в дебютното издание на анкетата за "Спортист на София" за 2023-а година.

В гласуването най-добрият ни алпиец събра 29 точки и изпревари със 7 наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, а трета с общо 12 точки остана шахматистката Антоанета Стефанова.

Попов заслужи приза с първия си подиум в Световната купа и третото място на слалома в Палисейдс Тахо, както и с 15-ата си позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона.

Втората в класацията Йоана Илиева спечели бронз на сабя от световното първенство по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща.

Завършилата на трето място в анкетата Антоанета Стефанова пък беше капитан на шахматния тим на България, завоювал европейската отборна титла за жени в Будва, Черна гора.

Топ 7 допълниха Боряна Калейн (европейска шампионка в многобоя, два сребърни медала от световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (бронз на световното по шахмат за девойки до 20 години в Мексико сити и злато с отбора на България на европейското първенство за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и сребърен медалист от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в италианското волейболно първенство с тима на Кучине Лубе Чивитанова, капитан на младежките национали, спечелили бронз на световното в Бахрейн).

Дебютното издание на анкетата беше организирано експериментално сред авторитетните спортни журналисти, членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет (БОК). Всеки от тях посочи своята тройка, като за първо място се даваха 5 точки, за второ 3 и за трето 1 точка. Най-много първи места събра Алберт Попов - 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.

Церемонията по награждаването ще се състои в сградата на Столична община на дата, съобразена със състезателната и тренировъчна програма на призьорите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по бюджет и финанси прие план-сметките на НЗОК и ДОО
Комисията по бюджет и финанси прие план-сметките на НЗОК и ДОО
Протест на служители от градския транспорт в Бургас
Протест на служители от градския транспорт в Бургас