НОВИНИ

Александър Гавалюгов стана топреализатор на Европейското първенство по баскетбол до 16 години

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:57, 21.08.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
александър гавалюгов стана топреализатор европейското първенство баскетбол години
Слушай новината

Гардът на националния отбор на България по баскетбол за момчета до 16 години Александър Гавалюгов завърши като топ-реализатор и влезе в идеалния отбор на Европейското първенство в София до 16 години в Дивизия Б.

Ботевградчанинът завърши на върха на класацията при стрелците с 21,1 точки средно на мач. Втори с 20,6 е Биркир Ейторсен от Исландия, а трети – с 19,7 – Имран Сулянович от Австрия.

В идеалната петицата на турнира попаднаха още Крисчън Андерсън (MVP на турнира) и Иван Харченков от Германия, Олави Сутела от Финландия и Юлиус Прайс от Швеция.

Наградите на идеалния отбор на турнира връчи новият изпълнителен директор на БФБаскетбол Филип Виденов, а приза за най-полезен играч пък бе даден лично от президента на БФБаскетбол и член на Борда на ФИБА Европа Георги Глушков.

Турнирът в крайна сметка беше спечелен от отбора на Германия, който на финала надигра категорично състава на Финландия със 100:72.

Александър Жилев завърши осми в класацията за най-много точки от полето, след като завърши с 10,3 точки средно на мач при успеваемост от 58,1%.

Гавалюгов е седми при най-точните стрелци от наказателната линия със 78,1% успеваемост и седми при подавачите с 5,1 асистенции на мач.

Деян Колев пък е шести, а Жилев – девети при най-добрите борци. Колев завърши с 9,9 овладени топки на мач, а Жилев – с 8,8. Двамата са съответно трети и четвърти при чадърджиите - с 2,4 и 2,3 блока на мач. Жилев е трети в класацията за най-много игрово време – 202 минути в турнира, или 33,7 на мач. Той е четвърти сред най-ефективните играчи с 19,8 коефициент средно на мач. Гавалюгов е шести в тази класация с 18. С трите си "дабъл-дабъла" Деян Колев завърши трети в тази класация.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кодинов завърши 5-и на Европейското първенство в Мюнхен
Ангел Кодинов завърши 5-и на Европейското първенство в Мюнхен
Луис Гарсия: Най-важна е любовта към футбола
Луис Гарсия: Най-важна е любовта към футбола