НОВИНИ

Александър Златков дебютира с 28-о място в кратката програма на европейското първенство по фигурно пързаляне

Волната програма при мъжете е на 12 януари

Александър Златков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:23, 10.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българинът Александър Златков завърши на 28-о място в кратката програма при мъжете на европейското първенство по фигурно пързаляне, което започна днес в Каунас (Литва).

Възпитаникът на Даниела Величкова представи стабилно композицията си и получи за изпълнението оценка от 61.94 точки (31.28 за технически елементи и 30.66 за компоненти на програмата). Така Златков остана на четири места и 3,12 точки от класиране за волната програма, където продължава само първите 24 след първото изпълнение.

Защитаващият титлата си от миналата година Адам Сяо Хим Фа (Франция), 22-годишен, поведе след кратката програма с оценка 94.13 точки. Той има близо 3 точки преднина пред бронзовия медалист от Евро 2023 Лукас Бричги (Швейцария), който получи 91.17. Третата позиция заема Александър Селевко (Естония) с 90.05 точки, а европейският вицешампион от миналата година Матео Рицо (Италия) е шести с 80.43 точки.

Французинът Кевин Аймоз, четвърти на шампионатите на света и в Европа, поднесе най-голямата изненада. Той беше считан за фаворит за медалите, но беше много нестабилен и остана 31-и в кратката програма заради неизпълнени елементи и груби грешки.

Волната програма при мъжете е на 12 януари.

Шампионите от финала на Гран При сериите за юноши и девойки Анастасия Метелкина и Лука Берулава (Грузия) излязоха начело при спортните двойки на европейското първенство по фигурно пързаляне в Каунас. Младите грузинци, за които това е дебют при големите, получиха оценка от 71.30 точки. Те изпревариха фаворитите и шампиони от сериите Гран При за мъже и жени Минерва Фабиене Хазе и Никита Володин (Германия), които бяха оценени с 69.63 точки. Трети до момента са италианците Лукреция Бекари и Матео Гуаризе (Италия) с 67.05 точки.

Общо 167 фигуристи от 32 държави участват в 116-о Европейското първенство. Литва е домакин на първенство на Стария континент по фигурно пързаляне за първи път в историята.

Шампионатът продължава утре с волната програма при жените от 13.15 часа, където с 22-и стартов номер на леда ще излезе шампионката на България Александра Фейгин. От 19.00 часа е волната програма при спортните двойки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид отстрани Атлетико от Суперкупата на Испания след 5:3 в Рияд
Реал Мадрид отстрани Атлетико от Суперкупата на Испания след 5:3 в Рияд
Най-малко 4 са жертвите на мощните бури в САЩ
Най-малко 4 са жертвите на мощните бури в САЩ