НОВИНИ

Александра Фейгин ще се състезава с още 32 фигуристки на европейското в Литва

При мъжете българският представител Александър Златков ще се бори за добро класиране в конкуренцията на 31 състезатели от цяла Европа

александра фейгин състезава фигуристки европейското литва
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:24, 31.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

33 фигуристки от 24 нации са записани за участие на европейското първенство по фигурно пързаляне при жените, а сред тях е и шампионката на България Александра Фейгин.

Шампионатът на Стария континент ще се проведе в периода 10-14 януари, като домакин за пръв път в историята ще бъде литовският град Каунас.

За Александра Фейгин това ще бъде пето участие на първенство на европейско, като най-доброто ѝ класиране е 11-ото място през 2019 година. Сред нейните съпернички в Каунас пък ще бъдат и всички медалистки от последния еврошампионат преди година във Финландия - Анастасия Губанова (Грузия), втората Луна Хендрикс (Белгия) и третата Кими Репонд (Швейцария).

Фейгин проведе подготовка в Русия, където замина веднага след Държавното първенство в средата на декември. С нея беше и Киара Христова, която ще представя България при момичетата на световното първенство за юноши и девойки през март. Фейгин, Христова и треньорът им Андрей Лутай работиха първо с групата на Алексей Мишин в Санкт Петербург, а вторият етап от подготовката им включва пързаляне и работа върху компонентите на програмите в Москва с групата на Алексей Синицин и Александър Жулин.

В същото време при мъжете в Каунас ще се състезават общо 32-а фигуристи от 25 нации, включително и българинът Александър Златков, за когото това ще бъде дебют на европейско първенство.

На леда в Каунас ще бъдат още защитаващият титлата Адам Сяо Хим Фа (Франция), сребърният медалист Матео Рицо (Италия), както и бронзовият Лукас Бричги (Швейцария). От първата десетка от последния шампионат на Европа отсъства само Даниел Грасъл (Италия), който от септември 2023-а година е обект на разследване, след като се оказа, че е пропуснал три допинг теста.

Европейското първенство по фигурно пързаляне в Литва започва на 10 януари с кратката програма при спортните двойки и при мъжете.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славов: Решението за България в Шенген нямаше да е възможно без множеството правосъдни реформи
Славов: Решението за България в Шенген нямаше да е възможно без множеството правосъдни реформи
Вучич обяви победа и на балотажа
Вучич обяви победа и на балотажа