НОВИНИ

Американските здравни власти дадоха одобрение за започване на масова ваксинация

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:07, 12.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Американските здравни власти дадоха зелена светлина за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех".
Според президента Доналд Тръмп първите ваксини ще бъдат поставени до 24 часа. Приоритетно - на здравните работници и възрастните хора. В Европа, която е в очакване на препарат, вече планират в детайли как ще се извършва ваксинирането.

Американската агенция по храните и лекарствата даде спешно разрешително за използването на ваксина срещу Covid-19. Одобрена е разработката на американската лаборатория "Пфайзер" и германския ѝ партньор "Байонтех". Доналд Тръмп определи събитието като "най-големия научен успех в историята".

Положителното решение дойде след твърдения за оказан силен натиск от Белия дом над шефа на агенцията Стивън Хан, които той отрича. Но фактът е, че досега нова ваксина не е получавала разрешително за такъв кратък срок - само три седмици след депозирането на документите.

Федералното правителство има договор за 100 милиона дози, като три милиона от тях ще бъдат незабавно доставени в болници и аптеки и други определени от местните власти места. Производителите на ваксината, която е с 95% ефикасност, са изправени пред предизвикателството как да се осигурят повече дози, за да се отговори на търсенето.

Угур Шахин, управител на "Байонтех": "С колегите от "Пфайзер" сме в процес на усилено планиране. Въпросът е какво можем да направим в Европа и в Съединените щати. Как и къде да включим по-рано производствени мощности през първата половина на 2021 г. и имаме ли готовност да го направим".

В Германия вече имат план за самия процес на ваксинацията. В Берлин ще ваксинират до 20 000 души на ден - по 70 минути на човек. В това време е предвидено попълването на документите и 15-минутно изчакване. Втората доза ще се поставя 21 дни след първата. Лекарите ще получават по 120 евро на час. В германската столица ще има шест центъра за ваксиниране. Те са на ледена пързалка, две бивши летища, панаирна палата, концертна зала и стадион.

На този фон французите са сред най-големите скептици за ваксина срещу Covid-19.

Антоан Бристиел, социолог: "Съществува ясна корелация между доверието в политическите и научните институции и приемането на ваксината. Във Франция има недоверие в политиците - повече, отколкото в другите европейски страни".

Проучване на Ипсос в 15 държави показва, че 54% от французите биха се ваксинирали, в Италия и Испания този дял е 64 на сто, а във Великобритания - 87 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозен е натискът върху болницата в Ямбол заради COVID-19
Сериозен е натискът върху болницата в Ямбол заради COVID-19
Детските градини в Пловдив са готови да отворят врати
Детските градини в Пловдив са готови да отворят врати