НОВИНИ

Англия преодоля Чехия и чака съперник от "Групата на смъртта"

живо евро 2020 чехия англия
bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 22.06.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Англия спечели Група D след минимален успех с 1:0 над Чехия. Мачът се игра на „Уембли“, а единственото попадение реализира през първото полувреме Рахийм Стърлинг.

По този начин тимът, воден от Гарет Саутгейт, на осминафиналите ще се изправи срещу втория тим, класирал се в Група F, т.нар. "Група на смъртта", в която са Франция, Германия, Португалия и Унгария.

Чехия също продължава напред, въпреки че завърши на трето място в подреждането с 4 точки. Тимът обаче вече си беше гарантирал плейофа след изиграването на предишните срещи от групите. Чехите се класират като трети най-добър отбор в групата. Шотландия отпадна, след като претърпя поражение с 1:3 от Хърватия.

Принц Уилям изгледа срещата в Лондон, заел място в ложата на "Уембли", за да подкрепи тима на "трите лъва". Внукът на кралица Елизабет II никога не е крил симпатиите си към тази игра.

Англия и Чехия започнаха много активно срещата помежду си. Мачът беше много динамичен до почивката, докато през втората част тимовете сякаш започнаха да пазят силите си.

Първа опасност пред вратата на чехите дойде още във 2-ата минута. Рахийм Стърлинг беше изведен много добре, той се опита майсторски да прехвърли вратаря, но топката се отби в страничната греда.

Англичаните поведоха в 12-ата минута на мача. След добра атака на "трите лъва" Хари Кейн намери Джак Грийлиш дълбоко по левия фланг, играчът на Астън Вила центрира остро, а Рахийм Стърлинг засече отблизо с глава за 1:0.

Звездата на Манчестър Сити се превърна в едва втория играч, който реализира първите два гола за Англия на Европейско първенство след Алън Шиърър през 1996 г., като и четирите попадения на двамата футболисти паднаха на "Уембли".

Чехите също имаха своите възможности. В 24-ата минута Джордан Пикфорд трябваше да улови топката, след като в опит да изчисти Стоунс я върна към него. Само 3 минути по-късно Томаш Холеш стреля много мощно и точно, но отново Пикфорд спаси, изчиствайки топката в корнер.

В 68-ата минута англичаните поискаха дузпа след съприкосновение на играч с Хари Магуайър, но главният съдия не отсъди такава.

В 83-ата минута Томас Пекхарт стреля, но покрай вратата на Англия.

В края на мача топката се оказа в мрежата на Чехия, но Джордан Хендерсън, който отправи удара се оказа в положение на засада.

Победителят в групата – Англия – ще изчака мачовете от Група F, за да узнае своя съперник.

Стартови състави:

Чехия: Вацлик, Челустка, Цоуфал, Калаш, Дарида, Холеш, Шик, Масопуст, Янкто, Соучек, Борил

Селекционер: Ярослав Шилхави

Англия: Пикфорд, Уолкър, Шоу, Райс, Стоунс, Магуайър, Грийлиш, Кейн, Стърлинг, Филипс, Сака

Селекционер: Гарет Саутгейт

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берлин разхлабва ковид ограниченията за масовите мероприятия
Берлин разхлабва ковид ограниченията за масовите мероприятия
Магьосникът Модрич разплака Шотландия и прати Хърватия на 1/8-финалите
Магьосникът Модрич разплака Шотландия и прати Хърватия на 1/8-финалите