НОВИНИ

АПИ: Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:00, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
регионалният министър апи бюджет текущ ремонт поддръжка
Слушай новината

Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища. До края на седмицата ще се възложи поръчка за поставяне на мантинела на пътя Перник - София, за да бъде пуснато изцяло готовото платно посока София, КАТ настояват за това заради безопасност. Това заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Ивайло Денчев.

На пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството регионалният министър Виолета Комитова заяви, че бюджетът на АПИ е част от общия бюджет на държавата.

"В АПИ има бюджет за текущ ремонт и поддръжка, както и бюджет за автомагистрала "Хемус", който се отпуска целево само за нея. Предишното ръководство възлага договори за милиард и половина, това е 4 пъти над предвиденото по Закона за бюджета. Срещнали сме се с тези фирми, защото няма откъде да намерим тези милиард и половина. 2018 г. са видели, че им трябват 2 милиарда, но за 2019 г. залагат 400 милиона и все така до тази година. Не знаем как в края на 2020 г. ще знаеш колко излишък ще имаш, за да договориш милиард и половина. Поставила съм въпроса към Народното събрание, ние отговор нямаме", каза Виолета Комитова.

Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев допълни:

"Когато знаят, че си отиват, да дадеш в бюджета 382 милиона, да подпишеш договори за милиард и половина - това е измама. Не знам дали не е и нарушение на Закона за бюджета. Въпросът се разглежда от прокуратурата. Това означава, че си сключил договори без изобщо да имаш тези пари и това си е чиста форма измама. Това е лоша бюджетна практика и създава корупционна среда. Начин да се избягват обществени поръчки. Затова прокуратурата трябва да се намеси. Това са над 5 милиарда от 2018 година досега".

Регионалният министър Виолета Комитова добави, че целият бюджет от 382 милиона за текущ ремонт е изхарчен до април.

"Сега си очакват останалите до милиард и половина. Помолили сме фирмите и им благодарим, че продължават да работят", каза още Виолета Комитова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул
МВнР: Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул
Иван Петков: Искам да останем с трезви глави
Иван Петков: Искам да останем с трезви глави