НОВИНИ

Април - супермесецът на ключови избори в Европа

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:10, 01.04.2022
Чете се за: 06:35 мин.
По света
Слушай новината

Април беше обявен още в началото на годината за супермесец на изборите в Европа. Предстои Франция да избере президент във вот в два тура, а тази неделя се провеждат парламентарни избори в Унгария и президентски, парламентарни и местни - в Сърбия.

Ще имат ли Сърбия и Унгария нови лидери?

Отговора ще разберем в неделя, когато ще се реши съдбата на Александър Вучич и Виктор Орбан - двама ветерани в политиката, добре познати, но поставени в нова ситуация. И в Сърбия, и в Унгария войната в Украйна преобърна кампаниите.

И Вучич, и Орбан се опитват да балансират между близостта си с Путин и зависимостта от руския газ и решителността на Евросъюза в осъждането на войната и налагането на санкции на Москва. Вучич обещава да гарантира доставките на газ и се опитва да лавира между Евросъюза и Русия. Орбан обещава да държи Унгария вън от опасност и извън конфликта. Сърбия не наложи санкции на Русия, докато Унгария е в синхрон с политиката на Брюксел за санкциите, но без военна помощ за Украйна.

В Сърбия от 8 претенденти за президент, с най-сериозна подкрепа са Александър Вучич - кандидат на Сръбската прогресивна партия и Здравко Понош, бивш началник на генералния щаб на сръбската армия. Според последното проучване, подкрепата за Вучич е 52%, а за Понош - 28%. Вучич е президент от 2017 година, а преди това беше и два пъти премиер.

И ако победата на Вучич изглежда предизвестена, за Виктор Орбан съвсем не е така. Лидерът на ФИДЕС е на власт от 12 години. През 2018 година разгроми опозицията и спечели 133 от 199 места. Сега изглежда опонентите му са си научили добре урока. Шест разнородни партии се обединиха в коалиция с една мисия: да победят Орбан. Начело на опозицията е този човек - Петер Марки-Зей.

На 19 март Орбан и Вучич пътуваха заедно с влак от Белград до Нови Сад. Така откриха високоскоростна линия, която ще свързва Белград с Будапеща. Но преди всичко показаха, че са приятели и стратегически партньори.

На фона на войната в Украйна, и двамата обещават стабилност, а думата "мир" влезе в речите и слоганите им.

"Знам, че все още нямате живота, който искате, но стандартът на живот се покачва. Мир, стабилност и дела, които говорят сами за себе си. Гласувайте за сигурно бъдеще на Сърбия", заяви Александър Вучич, президент на Сърбия /30.03.2022/.

Вучич заявява, че би бил тъжен от победа с под 60% от гласовете. Той отказа да наложи санкции на Москва, въпреки очакванията да следва политиката на Брюксел, предвид стремежа към еврочленство, и предложи Белград като място за мирни преговори. Опонентът му Здравко Понош е издигнат от коалиция от няколко опозиционни партии. Той осъди агресията срещу Украйна и се обяви против санкции, които биха довели до обедняване на руския народ, но не и против санкции за олигарсите.

"През последните седмици, отиващият си президент реши да гради единството на страната върху темата за Украйна и страха, като в същото време е наясно, че през последните десет години ни разделяше, а сега се опитва да ни обедини чрез страха от война", заяви Здравко Понош, кандидат на коалиция "Обединена Сърбия".

И двамата кандидати са против признаване на независимо Косово и против членство в НАТО. Очакванията са за победа на Вучич, както и на неговата Сръбска прогресивна партия в парламентарния вот.

В Унгария Виктор Орбан също се представя като гарант за мира, а "Фидес" - като партията, която пази страната от въвличане във войната. Будапеща подкрепи санкциите срещу Русия, а Орбан се присъедини към единния глас на Евросъюза. Същевременно предупреди за рисковете, свързани с газовите доставки.

"Не става дума да си облечем пуловер, да намалим малко отоплението, както някои на Запад мислят, или да платим някои форинт повече за газ или бензин. Ако енергията не идва от Русия, тогава в Унгария няма енергия изобщо. Въпросът е за самото функциониране на икономиката", заяви Виктор Орбан, министър - председател на Унгария.

"ФИДЕС, ИГРАТА СВЪРШИ!" - този лозунг в сърцето на Будапеща изразява волята на една немалка част от унгарците да видят нов лидер начело на страната си. Техният фаворит е Петер Марки-Зай.

"Виктор Орбан се обърна към Путин, Китай и Турция и не представлява европейските ценности. Това трябва да се промени, не само защото искаме да сме лоялни членове на Евросъюза и НАТО, но и евроинтеграцията, демокрацията и пазарната икономика за нас са от първостепенно значение", заяви Петер Марки-Зай, лидер на опозицията.

На 49, бившият кмет на градчето Ходмезьовашархей, консерватор, страстен католик и баща на 7 деца, които помагат в кампанията му, особено тази в социалните медии, има амбицията да промени Унгария. Обещава скъсване с курса на Орбан в много отношения - сближаване с Европа и промени в конституцията, премахване на корупцията и свободни медии.

Как войната в Украйна ще се отрази на решението на избирателите в двете страни, предстои да разберем след два дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус изгоря напълно на Подбалканския път край Клисура
Автобус изгоря напълно на Подбалканския път край Клисура
След края на ковид мерките: Повечето болници изискват маски (ОБЗОР)
След края на ковид мерките: Повечето болници изискват маски (ОБЗОР)