НОВИНИ

Арина Сабаленка е новата кралица на Australian Open

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:24, 28.01.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
арина сабаленка новата кралица australian open
Слушай новината

Белорускинята Арина Сабаленка спечели първата си титла от Големия шлем на сингъл, след като триумфира в тазгодишното издание на Australian Open.

На финала Сабаленка надигра с 4:6, 6:3, 6:4 след обрат шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина и по този начин се превърна във втората тенисистка от Беларус, която вдига трофея в Мелбърн след Виктория Азаренка, която го направи през 2012 и 2013 година.

Освен това с този триумф Арина Сабаленка продължи серията си от 11 поредни победи от началото на 2023 година, която ѝ помогна отново да се изкачи до №2 в световната ранглиста при юношите.

В същото време Елена Рибакина пропусна възможността да повтори триумфа си от Уимбълдън, но въпреки това казахстанката направи запомнящ се турнир в "Мелбърн Парк", като записа победи над тенисистки като Виктория Азаренка, Йелена Остапенко и Даниел Колинс, а в осминафиналите елиминира и световната №1 в женския тенис Ига Швьонтек. Отличното ѝ представяне ще помогне на Рибакина за първи път в нейната кариера тя да успее да намери място в топ 10 на ранглистата на WTA.

Днешният финал също започна обещаващо за родената в Москва тенисистка, която в първия сет осъществи ранен пробив, за да поведе с 3:1 гейма. Впоследствие Сабаленка намери сили да стигне до равенството при 4:4, но още в следващия гейм Рибакина отново си върна пробива аванс и след това на своя подаване сложи точка на спора в първия сет след 6:4.

Във втория представителката на Казахстан отново имаше шанс да започне ударно, но пропусна точка за пробив в откриващия гейм. Това като че ли вдъхна увереност на Сабаленка, която набързо дръпна с 4:1 и без проблеми затвори частта след 6:3 в своя полза.

В решителния трети сет пък играта беше напълно равностойна, като решителният момент дойде в седмия гейм, когато белорускинята проби за аванс от 4:3. Сервирайки за титлата при 5:4, Арина Сабаленка беше изправена до стената, след като трябваше да отразява брейкбол, а освен това пропусна и цели три мачбола. При четвъртия обаче грешка нямаше и така 24-годишната тенисистка от Минск грабна първата си титла от Шлема на сингъл, след като преди това Сабаленка беше печелила титлите на двойки на US Open 2019 и Australian Open 2021 в тандем с белгийката Елизе Мертенс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От близо 40 години Художествената галерия в Русе се руши
От близо 40 години Художествената галерия в Русе се руши
Три семейства от Благоевград може да останат без дом заради административни неуредици
Три семейства от Благоевград може да останат без дом заради административни неуредици