НОВИНИ

Астрономи създадоха най-точната 3D карта на Млечния път

Астрономи създадоха най-точната 3D карта на Млечния път
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:13, 19.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Международен екип от астрономи използва изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера DECam, за да състави най-точната карта на Млечния път досега. Това съобщи в четвъртък пресслужбата на Националната лаборатория по оптична и инфрачервена астрономия на САЩ, цитирана от ТАСС.

Суперкартата показва над 3,3 милиарда звезди и други обекти, присъстващи в нашата галактика.

"Комбинирането на нашите изображения с тези от автоматизирания телескоп Pan-STARRS ни позволи да получим пълен 360-градусов изглед на целия диск на Млечния път, включително голям брой изключително тъмни звезди", каза Андрю Сайджари от Харвардския университет.

Най-мощната астрономическа камера DECam е създадена през 2013 г. като част от проекта "Дарк енерджи сървей" за търсене на следи от тъмна енергия в Kосмоса. Свръхвисоката чувствителност на тази камера, инсталирана в чилийската обсерватория "Серо Тололо", прави също така възможно използването ѝ за изучаване на обекти в Слънчевата система и Млечния път. С нея през 2016 г. учените откриха най-отдалечената планета джудже в нашата система - 2014 UZ224, на която годината продължава около 1139 земни години.

Звездите от Млечния път: Най-точният каталог от телескопа "Гая"

Първоначално Сайджари и колегите му в продължение на години събират изображения от DECam с цел създаване на подробна звездна карта. След анализ на получените изображения те идентифицират около 3,3 милиарда звезди и други обекти. Впоследствие тяхното съществуване е потвърдено от автоматизирания телескоп Pan-STARRS и орбиталната обсерватория GAIA. Комбинирайки тези наблюдения с изображенията, направени от DECam, учените създават най-подробната 3D карта на Галактиката.

От екипа се надяват, че тяхната карта ще позволи на астрономите да постигнат значителен напредък в изучаването на принципите на разпределението на звездите, газа и праха в Млечния път. Това е изключително важно за разкриването на еволюционната история на нашата галактика и за търсенето на следи от нейните взаимодействия с други клъстери от звезди. Следващите цикли на наблюдения на DECam ще позволят разширяване и допълване на тази карта, заключават изследователите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов: Трябва да науча много неща за Формула 3
Никола Цолов: Трябва да науча много неща за Формула 3
Волейболните националки до 17 г. с втора категорична победа на евроквалификацията в Турция
Волейболните националки до 17 г. с втора категорична победа на евроквалификацията в Турция