НОВИНИ

Аталанта и Байер Леверкузен определят новия носител на трофея в Лига Европа

Аталанта и Леверкузен имат два мача помежду си в Европа, като и двата завършват с успех на бергамаските.

жребият лига европа оформи няколко интересни групи редица любопитни дуели
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:08, 22.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Аталанта и Байер Леверкузен ще дадат отговор на въпроса кой е новият носител на трофея във втория по сила евротурнир – Лига Европа. Сблъсъкът между двата тима на „Авива Стейдиъм“ в Дъблин е тази вечер от 22:00 часа българско време.

Двата тима са готови да предложат истинско шоу на зрителите в ирландската столица. Аталанта на Джан Пиеро Гасперини ще се опита да приключи подобаващо силна кампания за бергамаските, след като си осигури участие в Шампионска лига през следващия сезон през Серия А и участва във финала за Купата на страната, където отстъпи на Ювентус. В ЛЕ отборът изигра силни мачове, като най-ярко впечатление остави класическата победа над един от фаворитите за трофея Ливърпул с 3:0 в първи четвъртфинал между двата състава на „Анфийлд“. На полуфиналите Аталанта преодоля френския Марсилия за първия си финал в европейските клубни турнири.

Срещу себе си коравите италианци ще имат безспорно един от най-силните отбори през този сезон в лицето на Байер Леверкузен. „Аспирините“ продължават да са без загуба във всички турнири през кампанията, като подобриха европейския рекорд на Бенфика от 1963-65 от 48 последователни срещи без поражение при драматичното равенство 2:2 с Рома в полуфинален реванш от турнира. Тимът на Шаби Алонсо можеше да е отпаднал още на осминафиналите от Карабах, но след много драма в края и на двата си двубоя с азерите продължи напред. В Бундеслигата Леверкузен детронира Байерн Мюнхен без загубен мач за първа шампионска титла в историята, а три дни след финала в Лига Европа за Байер предстои такъв и в турнира за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн в търсене на требъл. Германците са носители на Лига Европа през 1988 г., когато побеждават Еспаньол с дузпи (тогава турнирът е под името Купа на УЕФА).

Аталанта и Леверкузен имат два мача помежду си в Европа, като и двата завършват с успех на бергамаските.

Главен съдия на финала в Дъблин ще бъде румънецът Ищван Ковач, с асистенти Василе Маринеску и Овидиу Артене също от северната ни съседка. Иван Кружляк от Словакия е четвърти арбитър, а на ВАР ще бъде нидерландецът Пол ван Бокел.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения вече има първото си кафене с нулеви отпадъци
Словения вече има първото си кафене с нулеви отпадъци
Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в ИСУЛ днес и утре
Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в ИСУЛ днес и утре