НОВИНИ

България е готова да ремонтира украински военни машини в свои заводи

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 28.04.2022 (обновена)
Чете се за: 10:07 мин.
По света
Слушай новината

Това обяви премиерът Кирил Петков на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Самият Зеленски заяви, че разчита на такава помощ. Зеленски обеща и сътрудничество за извеждане на българските моряци от кораба "Рожен". Петков е на посещение в украинската столица, придружен от военния министър Драгомир Заков и коалиционни партньори. Той вече посети на място градовете Бородянка и Буча. Премиерът смята, че България не може да остане безучастна към случващото се в Украйна и че идната седмица парламентът ще гласува военно-техническа помощ за Киев.

След едночасова среща между премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че България може и да ремонтира украинска военна техника.

"Днес в разговора ни с премиера на България говорихме за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска военна техника в български заводи. Това е много важно за Украйна. Убеден съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно и за българските компании и за българската икономика", заяви Володимир Зеленски.

"Относно военната помощ - важно е да има запитване. В България има заводи, които да ремонтират тежка техника. С радост ще повдигнем въпроса пред парламента - можем ли да ремонтираме такива машини", каза Кирил Петков, министър-председател.

Петков уточни, че ремонтът на военна техника на Украйна ще е основната точка в решението за военна помощ, което следващата седмица той е убеден, че парламентът ще гласува.

"Ето, в случая хората поискаха нещо специфично. Хората казаха: "Може ли Вашите заводи "Терем" и "Авионамс" да ни помогнат с ремонта на нашата техника? Ето ви пример за реална молба от тяхна страна, която аз лично ще представя на Коалиционния съвет и се надявам следващата седмица, когато гласуването мине за предоставяне на военно-техническа помощ, това да бъде основна част от пакета", каза Кирил Петков.

Двамата са обсъдили и възможността за сътрудничество в енергетиката.

"Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа. Постигнахме договорености за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна през пристанище "Варна", каза още Володимир Зеленски.

"България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електроенергия в България и на Балканите, която ще ни даде много добра възможност да имаме допълнителна електроенергия. България ще бъде повече от доволна да използва пристанище Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не може да изнесете през вашите пристанища", каза Кирил Петков.

Украйна е обещала съдействие за извеждане на българския кораб "Рожен".

"Украинската страна ще окаже цялото необходимо съдействие за извеждането на българския кораб, блокиран в Черноморск", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

"Не е лесна операция, защото има и мини. Но техният министър на инфраструктурата се зае лично да помогне нашият кораб да се върне в България, а нашите моряци да се върнат при техните семейства. Те и днес могат да си тръгнат от кораба, ако решат, въпросът е да ги върнем заедно с кораба", каза Петков.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че е важно Украйна да има ясен път към Европейския съюз. Зеленски покани България да се включи във възстановяването на Украйна след войната.

По-рано премиерът Кирил Петков, военният министър Драгомир Заков, Станислав Балабанов от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Калоян Икономов от "Продължаваме промяната" посетиха Бородянка северозападно от Киев.

"Едно е да се гледа по интернет и да се клика различни сайтове с неясно съдържание, друго е, когато видиш един блок като в "Младост", който просто е направен на пух и прах от ракета", заяви Кирил Петков.

Петков заяви, че виждайки разрушенията в Бородянка, е убеден - България не може да остане безучастна. Отхвърли идеята, че изпратим ли оръжия за Украйна, ще удължим конфликта там.

"България няма да бъде безучастна в тази трагедия и ние взимаме ясна позиция като част от демократичния свят, като част от ЕС, че ще застанем до Украйна, защото това не е просто битката на Украйна, това е цивилизационен избор - от коя страна искаме да стоим", каза Кирил Петков.

Според Петков конфликтът в Украйна не е между две воюващи държави. "Продължаваме промяната" вече са взели решение да гласуват "за" оръжия за Киев.

"Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание, и беше казал - ами най-добре е това въстание по-бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? Как я приемаме, за да има по-бързо мир", каза Кирил Петков.

Петков заяви, че въпросът за военната помощ няма да е обект на коалиционно споразумение, а ще бъде гласувано по съвест директно в залата.

"Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в парламента с тази позиция", заяви Петков.

Петков продължава да стои на позицията, че да не се помага на Украйна, е позорно.

"За президента Радев няма да коментирам, според мен вчерашното му изказване беше донякъде може би даже неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята, че най-добре е да не се помага на Украйна, за да свърши този конфликт по-бързо. И кое е позорната част на този аргумент? Това казва - ние сме абсолютно съгласни Русия да победи в тази война, за да ни се махне този проблем от главата. Това не е позицията на демократичния свят, не може да е позицията на България", заяви Кирил Петков.

Петков посети и Буча, където беше открит масов гроб и където руснаците бяха обвинени в извършване на военни престъпления. Премиерът благодари на коалиционните си партньори, които са го придружили, и заяви, че ще говори и с четвъртия - за видяното на терен и за подкрепата за Украйна. Отхвърли тезата, че кабинетът ще падне след такова решение.

"Всеки говори за падане на този кабинет от първия ден, когато този кабинет тръгна. Както виждате, не е паднал. И това, което мога да кажа, е, че не мисля, че ще падне", заяви Кирил Петков.

"Намираме се в притихналия ад, аз така го определям, защото под нас са погребани хора като нас. В пленарната зала аз винаги съм призовавал за единна позиция. Колкото по-голямо е мнозинството, толкова по-добре е. Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори и на опозиция, тук трябва да имаме единна позиция, така че се надявам каквото и да реши Пленарната зала, да е с максимално много мнозинство", заяви Станислав Балабанов.

"Ужасяващо е това, което виждам, и не мога да си обясня. Аз съм убеден, че независимо от крамолите, които съществуват в българския политически живот, българският Парламент ще направи цивилизационен избор. И ще подкрепи жертвата в случая, каквато е Украйна, 100% съм сигурен в това. Нека да не спекулираме на дребно", заяви Атанас Атанасов.

Кирил Петков заяви още, че спирането на руския природен газ не е изненадало кабинета.

"Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец. Русия се опита едностранно да ни извие ръцете, оказа се недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Така че хубавото е, че отговорът ще е европейски", каза премиерът.

Петков изрази и учудване от големия брой руски дипломати у нас - 114.

"Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България. И другото, което бих предложил, е - много добре да се огледат кои са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Както знаете, те изгониха голяма част от нашите дипломати и нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", заяви Кирил Петков.

Петков отпътува за Полша със самолет, след което до Киев - с влак. Пътуването дотам отнема между 11 и 16 часа.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев призова правителството да намери разумно решение на кризата с газовите доставки (ОБЗОР)
Радев призова правителството да намери разумно решение на кризата с газовите доставки (ОБЗОР)
Обявиха Георги Любенов за модна икона на 2022 година
Обявиха Георги Любенов за модна икона на 2022 година