Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България и Армения ще насърчат двустранното партньорство в икономиката, туризма и образованието

от БНТ
13:21, 14.06.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
българия армения насърчат двустранното партньорство икономиката туризма образованието
Слушай новината

Търсенето на нови възможности за насърчаване на партньорството между България и Армения в икономиката, туризма и образованието, обсъдиха на среща днес президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Армения Арарат Мирзоян, който е на посещение у нас.

Тази година двете държави отбелязват 30 години от установяването на двустранни дипломатически отношения, но силните духовни и приятелски връзки между българи и арменци датират от столетия, бе подчертано на срещата.

Обща бе позицията, че трайното укрепване на стабилността и разширяването на транспортната свързаност в Черноморския регион и Кавказ е от ключово значение за стимулиране на инвестициите.

Според министър Мирзоян откриването на пряка въздушна линия между София и Ереван може да превърне България в транспортен хъб за Армения и ще улесни реализацията на различни проекти в областта на транспорта.

Държавният глава отбеляза, че арменската общност в България е напълно интегрирана и има важна роля в обществения живот на страната. По думите на президента това дава отлични възможности за последващо разширяване на двустранното сътрудничеството в икономиката, културата и образованието. Румен Радев отправи покана и към президента на Армения Вахагн Хачатурян да посети страната ни.

По време на срещата беше обсъдена и необходимостта от устойчивост на процеса по укрепване на стабилността и сигурността в региона на Кавказ, както и ролята на Европейския съюз и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в този процес.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петимата отцепници от ПГ на ИТН вече подали заявления за напускане
Петимата отцепници от ПГ на ИТН вече подали заявления за напускане
Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явиха на Национално външно оценяване по БЕЛ
Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явиха на Национално външно оценяване по БЕЛ