НОВИНИ

България изостава по Националния онкологичен план за лечение на раково болни

българия изостава националния онкологичен план лечение раково болни
bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 21.10.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Здраве
Слушай новината

Това заявиха във Варна водещи специалисти в тази област. Ако до края на ноември документът бъде приет, страната ни има реален шанс да въведе добрите европейки практики, тъй като за тях ще бъде осигурено финансиране по европейски програми, смятат онколозите.

За да има реална полза от Националния онкологичен план, в него трябва да бъдат заложени съвременни и работещи концепции за скрининг, профилактика, модерно лечение на пациентите и подобряване на качеството на онкологичните грижи.

"Организацията на онкологичната помощ в България е катастрофална. Тя не отговаря на никакви европейски стандарти. Внедряването на едни или други иновации като апаратури или друго с нищо не подобрява качеството", каза доц. д-р Димитър Калев – ръководител на направление “Химеотерапия и лъчелечение” в СБАЛОЗ “Д-р “Марко Марков"-Варна.

Основен проблем за страната ни при лечението и профилактиката на онкологично болните е липсата на финансиране.

"Средствата, които ще бъдат отпуснати по “Мисия Рак” са 3 млрд. евро", каза д-р Жасмина Коева.

Според водещи онколози, страната ни изостава с изготвянето на Националния онкологичен план Един от акцентите в него трябва да бъде създаването на алгоритъм за лечение на пациентите.

"Алгоритъмът пази и лекаря, и неговия пациент. И този алгоритъм не се пръква от нищото. Той е базиран на множество години, десетилетия и столетия клиничен опит. Той е там, за да гарантира и на пациента, и на лекаря, дали си в малкия град или в столичния център, ще поучиш еднакво качество на грижите. За жалост, резултатите, които виждаме в България, не са никак добри в сравнение дори със съседни нам държави", заяви д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

България е една от малкото страни в ЕС, в които няма така наречените всеобхватни онкологични центрове. В тях пациентите получават пълна грижа – от поставянето на диагнозата, през лечението, до поддържащата терапия след това. В същото време огромни суми изтичат в Турция и други държави.

"Доказано е, че когато един пациент се лекува и се проследява в специализиран раков център, резултатите са много по-добри и тези пациенти имат много по-високо качество на живот и много по-голяма ефективност от лечението, което провеждат 0:25 +1:11 В един раков център трябва да има достъп до всички необходими за диагностика, лечение, проследяване на пациенти с онкологични болести. Ако няма такъв пряк достъп, да бъде осигурен“, заяви доц. д-р Ася Консулова - онколог.

Според доц. д-р Никола Владов – водещ специалист в чернодробната хирургия, създаването на такива центове е стъпката към модернизация. Трансплантациите отдавна са част от лечението на пациенти с онкологични заболявания.

доц. д-р Никола Владов: Давам един пример за такъв онкологичен център по отношение на чернодробно-онкологичните болести е ВМА.

Друг слабо звено в грижата за онкоболните пациенти е психосоциалната подкрепа.

“Нашите услуги не са включени в клинична пътека. Затова не можем да задължим нито един от ръководителите на звената да назначава наши кадри. А менталното здраве е неизменна част от физическото здраве и оцеляване на тези пациенти“, каза д-р Екатерина Виткова.

У нас вече работи безплатната дигиталната платформа МОРЕ в помощ на лекарите-онколози и на пациентите. Приложението събира онкологични методични ръководства за различни онкологични заболявания, а това е стъпка напред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона се справи с Виляреал след три гола за седем минути
Барселона се справи с Виляреал след три гола за седем минути
Заради ремонта на тунела в "Люлин" осигуряват алтернативен маршрут със зелена вълна
Заради ремонта на тунела в "Люлин" осигуряват алтернативен маршрут със зелена вълна