НОВИНИ

България продължава да е последна по ваксинирани в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:25, 22.07.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
близо 000 българи ваксинирани covid
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България продължава да е на последно място по ваксинирани в ЕС. Това показват последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ЕСDC), публикувани днес.

Само 18% от българите над 18 години са ваксинирани с първа доза, а 16,2% са напълно имунизирани срещу COVID-19.

Говорител на Европейската комисия каза днес, че Брюксел е разтревожен от ниските нива на ваксинация в някои държави и е готов да предоставя помощ. Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес продължава да посещава страните, в които има проблеми с процеса на имунизация. Наскоро тя беше и в София.

Досега в ЕС напълно ваксинирани против COVID-19 са 54.7 на сто от пълнолетните или 200 милиона граждани. Според Еврокомисията има осигурени ваксини за постигането на целта до края на месеца делът на изцяло имунизираните в ЕС да достигне 70 на сто.

Малта е на първо място в ЕС по процент напълно ваксинирани граждани - 82,7%, следвана от Ирландия, Унгария и Белгия. На предпоследно място (преди България) по най-малко имунизирани е Румъния с 30,1% напълно ваксинирани граждани.

Европейката комисия предложи днес държавите да въведат възможност COVID сертификатите да бъдат преварявани преди пристигането на пътуващите по летищата. ЕК предлага държавите, летищата и авиокомпаниите да се споразумеят кой да отговаря за проверките в отделните държави.

Брюксел очаква този месец броят на европейските полети да достигне 60 на сто от равнището от предпандемичната 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС отхвърли като недопустимо предложението за оставка на Гешев
ВСС отхвърли като недопустимо предложението за оставка на Гешев
Уволниха зам.-министъра на регионалното развитие Тодор Анастасов
Уволниха зам.-министъра на регионалното развитие Тодор Анастасов