НОВИНИ

Български евродепутати призовават за единна стратегия с Гърция и Румъния за въглищата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 17.01.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Предизборен популизъм виждат част от българските евродепутати в решението на Народното събрание да поиска предоговаряне на части от Плана за възстановяване и устойчивост. Според тях усилията на страната ни сега трябва да бъдат насочени върху усвояването на европейските средства. Те смятат, че вместо предоговаряне страната ни трябва да се опита заедно с Румъния и Гърция да поиска единна стратегия от Брюксел за по-продължителна употреба на лигнитните въглища по пътя към зелена икономика. В Страсбург в момента се провежда първата за годината сесия на Европейския парламент.

Евродепутатите Илхан Кючюк и Петър Витанов смятат, че предстоящите избори са повлияли на решението на българското Народно събрание да поиска предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Категорично е предизборно, защото политическите партии според мен се опитват да извлекат политическия дивидент преди предстоящите парламентарни избори. Много е лесно - от една страна са парите за плана, да, на фона на това, което прави българската енергетика 3 милиарда печалба не изглеждат много, но замислете се само след една две години влизат в сила новите правила за търговия с емисиите, т.е. тези квоти ще стават още по-скъпи. Замислете се, ако се нормализира цената на газа и ако се нормализира цената на електроенергията въобще това, което предстои тук разделянето на електроенергията от газ и от другите ресурси, това също предполага намаляване на цената, т.е. тези печалби ще изчезнат и само след няколко години може да се окаже, че няма да е рентабилно да имаме въглищна индустрия", каза Петър Витанов, евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите.

Андрей Ковачев заяви, че България е закъсняла с искането за предоговаряне. Според него страната трябва да използва средствата от плана колкото се може по-бързо.

"Изключително сме закъснели и вината е на "Продължаваме Промяната" и тяхното правителство. Планът беше приет преди няколко месеца, сега Народното събрание иска предоговаряне. България е закъсняла, тя трябва да използва тези средства, колкото се може по-бързо. Комплексно е решението - не е толкова лесно и банално, заменяме въглища за слънце или вятър. Всяка технология има своето място. Новите технологии трябва да бъдат използвани, ние трябва да използваме тези средства за въвеждането на нови технологии, които са по-природосъобразни и с по-малко емисии. Това не означава, че от днес за утре трябва да се затворят централите, категорично", каза Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

Според евродепутатите страната ни на регионално ниво може да се опита заедно с Румъния и Гърция да забави спирането на производството на лигнитни въглища.

"Оттук нататък е възможно България да направи няколко неща - да се концентрира повече върху стратегическия ресурс, който е свързан с лигнитните въглища. Тук България трябва да търси партньори, бих казал и Румъния, и Гърция, за да може това да се превърне в момент на забавяне, не казвам, че това трябва да бъде финалната част от дискусията, а Европа да възприеме единна стратегия за забавяне на лигнитните въглища. Как ще изглежда европейската икономика? Безспорно тя трябва да изглежда по един нов начин и Планът за възстановяване и устойчивост дава такива възможности. Не виждам защо България трябва да бъде извън европейската дискусия и извън европейските решения по въпроса", заяви Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/ "Обнови Европа".

Витанов отбелязва, че не всички всички ТЕЦ-ове в България замърсяват еднакво, но страната ни трябва да направи усилия за декарбонизацията. Това е единственият начин да се възползваме от европейските средства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Панев, ДБ: Със сигурност отиваме на нови избори
Владислав Панев, ДБ: Със сигурност отиваме на нови избори
Порто ще предложи нов двугодишен договор на капитана Пепе
Порто ще предложи нов двугодишен договор на капитана Пепе