НОВИНИ

Убийството на граничния полицай: Най-близката камера не е хванала мястото на инцидента

Айше Сали
от Айше Сали
17:00, 17.01.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър Бъчваров, който загина при стрелба край границата. Вече е изготвена окончателната съдебномедицинска експертиза за причината за смъртта, съобщи за "По света и у нас" окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Готова е съдебномедицинската експертиза за смъртта на българския граничен полицай

Доказателствата все още не са изпратени на разследващите в Турция, тъй като едва вчера е постъпило искане за това. От събраните доказателства става ясно още, че камерите в граничния район не са покривали мястото на инцидента. Експертизата потвърждава първоначалната версия за причината за смъртта на полицая - нараняванията в областта на главата от изстрел с ловно оръжие. Стреляно е с пушка, със сачми за едър дивеч, но камерите не могат да покажат какво точно се е случило край границата във фаталната нощ.

Ето какво каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев:

Към настоящия момент окончателно получихме съдебномедицинската експертиза на загиналия полицай, която трябваше да установи причината за смъртта. Това, което казахме по-рано и днес със сигурност можем да го твърдим. Комплексното заключение е, че причината за смъртта са нараняванията в областта на главата от изстрел с ловно оръжие - пушка със сачми за едър дивеч.

Предадени ли са доказателствата на турската страна?

- Към настоящия момент все още не са, тъй като вчера на 16 януари постъпи официално искане по съответния ред от турската страна за предоставяне на доказателства. Исканията са няколко - да предоставим това, което сме установили в хода на нашето разследване.

Работили ли са камерите в този участък по време на инцидента?

- Да. Извършена е проверка. Най-близките камери, които са били близо до инцидента са работили, но особеността е, че най-близкостоящата камера не обхваща мястото на инцидента. Записи има, но те не обхващат поради особеностите на релефа. Ако може така да се нарече, това е мъртва точка.

Това, което установихме и на последната работна среща с турските колеги е, че производствата са в доста напреднал етап. Ние изчакваме някои заключения на допълнителни балистични експертизи, но имаме заключение за най-важната балистична експертиза за това с какво оръжие е произведен изстрелът.

Имаме молба за правна помощ, която сме изпратили на Турция и също очакваме от тях отговори на поставени от нас въпроси и изискани доказателства. На последната среща получихме уверение, че те подготвят своя отговор. И двете разследвания (и в България, и в Турция - бел. ред.) са в много напреднал етап.

Българските прокурори изчакват заключения от допълнителни балистични експертизи, но и отговори на въпроси, изпратени на разследващите в Турция. Убедени са, че и в двете държави разследването е в напреднал етап.

По темата работят: Румяна Стефанова и Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски допусна късен обрат и загуби втората си контрола в Дубай
Левски допусна късен обрат и загуби втората си контрола в Дубай
Черно море завърши наравно с втория отбор на ЦСКА 1948
Черно море завърши наравно с втория отбор на ЦСКА 1948