НОВИНИ

Български военен контингент ще се включи в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 18.08.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Балкани
възможности кандидати военнослужещи
Слушай новината

До 110 български военнослужещи ще се включат в операция "Алтеа" в Босна и Херцеговина. Те са от състава на механизираната рота от междинния регионален резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина.

Задачите, които българските военнослужещи ще изпълняват в рамките на операцията, са патрулиране, охрана на базата и действия на формированията за бързо реагиране.

Основната част на контингента е сформирана от 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив.

Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика“ в Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка.

В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът беше сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ по стандартите на Съюзното командване по операциите и получи оценка „Боеготов“. Той ще застъпи в дежурство в междинния резерв на операция „Алтеа“ до 30 юни 2023 г. като приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.

Тържествена церемония по изпращането на българския военен контингент ще се състои утре, 19 август, от 10.30 ч. на площад „Възраждане“ в гр. Плевен. В нея ще участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА обяви броя на продадените билети за Световното първенство в Катар
ФИФА обяви броя на продадените билети за Световното първенство в Катар
Пожарът край Казанлък се разгоря отново, няма опасност за близките населени места
Пожарът край Казанлък се разгоря отново, няма опасност за близките населени места