НОВИНИ

Барчовски: Тепърва ще осъзнаваме какво направихме

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
16:42, 23.02.2021
Чете се за: 01:51 мин.
Баскетбол
барчовски тепърва осъзнаваме направихме

Старши треньорът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски каза при пристигането на тима на българска земя, че много горд с класирането за европейското първенство догодина, въпреки отсъствието на някои основни играчи.

Баскетболистите ни си осигуриха квоти за шампионата в Чехия, Грузия, Италия и Германия догодина с победа в Рига над домакина Латвия в събота с 66:65, а в понеделник загубиха от Босна и Херцеговина в мач без значение за крайно класиране.

"Еуфорията понамаля, но не напълно. Тепърва ще осъзнаваме какво е станало. Сега е повече емоция и радост. Аз не съм единственият човек, който може да класира този отбор на европейско първенство. Има много хора, които са отговорни за това. Техните родители, техните първи треньори, които са ги мотивирали. Предишният щаб на националния отбор начело с Любо Минчев започна изграждането на този отбор, а аз имах шанса да завърша този цикъл", бяха първите думи на селекционера.

"Атмосфера в отбора е много добра. Във вчерашния мач срещу Босна и Херцеговина опитахме да се върнем с мотивацията от мача с Латвия, но бе невъзможно. Ние бяхме напълно изцедени физически и най-вече психически. Най-доволен съм, че всички се връщаме здрави - без контузии и с отрицателни тестове, което в наше време не се случва толкова често", добави Барчовски.

Той коментира и факта, че Латвия игра с голяма част от звездите си, докато българският отбор бе лишен от най-класния си играч - Александър Везенков.

"Това, че латвийците играха с играчите си от Евролигата, които обаче не бяха тренирали с останалата част от отбора, ни помогна страшно много. Това го отчетоха всички. Баскетболът е колективен спорт, който не става с присаждане на каквито и да било звезди за една тренировка. Всичко се обърква, играта на отбора, играчите, треньора и го видяхте това нещо. Аз много исках Александър Везенков да дойде, но не в последния момент и да бъде на една тренировка. Видя се на терена, латвийците не бяха на себе си и ни помогнаха страшно много. Като игра в мача с Латвия дадохме почти всичко, на което бяхме способни. Като селекция ни липсват страшно много играчи, нека не ги изброявам всички. В първия цикъл голяма помощ ни оказаха хора като Станимир Маринов, Йордан Минчев и Божидар Аврамов. Преди това и Павел Маринов. Ще им дойде времето и на тях, но има и млади момчета. Липсва ни ръст. Лятото ще се опитаме да направим подготовка с контролни срещи, в които да участват и Николай Вангелов и Емил Стоилов. И с просто око се вижда, че ни липсва ръст. Ние просто сме по-дребни от другите отбори", призна наставникът, който похвали и центъра на Реал Мадрид Константин Костадинов, който срещу босненците стана най-младият играч, дебютирал за представителния отбор на България на 17 години и 10 месеца.

"Бях готов да пусна Константин Костадинов още в първия мач с Латвия, но така се разви срещата, че не се наложи да го правя. Той има огромно самочувствие, талантът му е безспорен, Сега му трябва един мъжки отбор, в който да играе редовно, стига е играл с тези юноши."
"Знам, че Дий Бост обмисля да не играе в световните квалификации, затова вероятно ще се застраховаме. Хубаво би било, ако някой може да ми гарантира, че Станимир Маринов ще бъде здрав, но в тази ситуация не бих рискувал. Сега се надявам единствено да не ни отлагат повече състезанията", завърши Барчовски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда се раздели с Михаил Александров
Арда се раздели с Михаил Александров
Сачева: Около 160 000 младежи нито учат, нито работят, търсим възможности за тях
Сачева: Около 160 000 младежи нито учат, нито работят, търсим възможности за тях