НОВИНИ

Баскетболните националки до 16 г. се пребориха за полуфинал на еврошампионата в Плоещ

Момичетата на Маргарита Маринкова отказаха Литва и направиха нова крачка към елита

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
17:55, 09.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
баскетболните националки пребориха полуфинал еврошампионата плоещ
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за девойки до 18-годишна възраст си заслужи мястото на полуфиналите на европейското първенство в Плоещ, Дивизия Б. Баскетболистките на Маргарита Маринкова пречупиха Литва със 73:66 във втория четвъртфинал на румънска земя. В зала "Олимпия" българките държаха съдбата си в свои ръце през първото полувреме, но през второто трябваше да правят обрат, за да откажат литовките и да направят нова крачка към промоцията в Дивизия А.

Освен това младите "лъвици" продължават без грешка на шампионата в северната ни съседка и фиксираха пета поредна победа. На полуфиналите българският тим ще спори със състава на Черна гора, който в първия четвъртфинал отказа Словакия с 65:57. Полуфиналът е утре (събота) от 18:30 часа.

Стартът предложи известна интрига и двата отбора стояха близо в резултата. Постепенно българките наложиха волята си чрез дружни усилия на Деница Манолова и Димана Коства, за да усетят изцяло вкуса на едноличното водачество и да се поздравят с аванс от 9 точки в края на първата част.

Литовките направиха опит да се доближат в началото на втория период. Тези намерения обаче бяха разгадани от Николета Стойнова и Манолова, които се погрижиха символичните домакини да допуснат колебания и на голямата почивка да фиксират 40:28 в тяхна полза.

Балтийките показаха съвсем друго лице при подновяването на играта и резултатите не закъсняха, тъй като на бърза ръка поставиха равенството на таблото с помощта на Даниеле Паунксните, Синтия Аукстикалните и Вилте Качераускайте. Костова и Манолова спряха за момент пропадането на българския тим, но литовките се добраха до обрат и разлика от 4 точки след 30 минути игра.

Двата отбора трудно намираха път към съперниковия кош във финалната десетка. Литовският отбор продължи да държи нещата в свои ръце Аукстикалните се постара това да се случи. Все пак българките не бяха казали последната си дума, а Гергана Маданкова, Елена Драгоева, Манолова и Ванеса Кокалова има осигуриха разлика от 4 точки с 57 секунди, оставащи на часовника. Тройка на Паунксните съкрати пасива на литовките до минус една, но Драгоева отговори с кош. Атака по-късно балтийките сгрешиха, а при размяната на наказателните удари младите „лъвици“ нанесоха окончателния си удар и ликуваха в края.

Деница Манолова окрили победителките със своите 25 точки и 12 борби. Димана Костова се отличи с 18 точки, Гергана Маданкова се отчете с 11 и 5 асистенции.

Синтия Аукстикалните отвърна за литовския отбор с 23 точки и 6 борби. Даниеле Паунксните отбеляза 18 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар донесе второ злато за България на Олимпийските игри в Париж
Карлос Насар донесе второ злато за България на Олимпийските игри в Париж
Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица
Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица