НОВИНИ

Бенямин Нетаняху обяви "голяма победа" на парламентарните избори

bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 24.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Управляващата партия Ликуд остава водеща политическа сила в Израел. Това показват данни от екзитпол след вчерашните парламентарни избори. Партията на премиера Бенямин Нетаняху и нейните съюзници получават 52 или 53 мандата в 120-местния КнЕсет. Това обаче може да се окаже недостатъчно за съставянето на кабинет. Блокът на партиите, които се противопоставят на Нетаняху, се очаква да разполага с около 60 места в парламента.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви "голяма победа" за своя блок на парламентарните избори. 71-годишният Нетаняху благодари на израелците за подкрепата на четвъртите избори в Израел за последните две години.

Шанс за Нетаняху да има мнозинство е съюз с националистическата партия "Ямина". Със своите 7 - 8 мандата формацията се очертава като балансьор между двата основни политически блока.

"Не трябва да водим Израел към нови избори за пети път. Да съставим стабилно правителство сега", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

"С властта, която ми предоставихте, ще действам, воден от един принцип: какво е добро за Израел", каза Нафтали Бенет, председател на партия "Ямина.

Втора политическа сила с 16-18 мандата е центристката партия "Йеш Атид". Лидерът ѝ Яир Лапид заяви, че ще изчака окончателните резултати, но този път няма да има кабинет, по думите му, съставен от екстремисти, расисти и безпросветни.

"Тази вечер започнах разговори с някои лидери от блока на промяната и разбира се тези разговори ще продължат и през следващите дни. Отново казвам, ще изкачаме финалните резултати, но ще направим всичко, за да сформираме здраво правителство в Израел", каза Яир Лапид, опозиционен лидер.

Според правилата, спечелилата най-много гласове партия трябва да се опита да формира коалиция, а за да бъде одобрен нов кабинет, е необходимата подкрепата на поне 61 от 120 депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден за размисъл за понесените загуби във Великобритания
Ден за размисъл за понесените загуби във Великобритания
Външните министри от НАТО обсъждат Русия: Втори ден от срещата им Брюксел
Външните министри от НАТО обсъждат Русия: Втори ден от срещата им Брюксел