НОВИНИ

Без инциденти с деца е преминал първият учебен ден, Пътна полиция с нова акция

От днес, когато започват Дните на безопасността на пътя, у нас се провежда и нова специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL. Мотото е "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!" Лица на кампанията са олимпийските ни шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:35, 16.09.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
без инциденти деца преминал първият учебен ден пътна полиция нова акция
Слушай новината

През следващите 7 дни, докато продължава кампанията, акцентът ще бъде върху контрола и спазването на правилата по пътищата. Полицаите ще следят да не се отнема предимството на пешеходците, както и самите те да не нарушават закона. Главен инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГДНП отбеляза като сериозна причина за причиняване на катастрофи разсейването с различни електронни и мобилни устройства.

"Поради тази причина акцентът между 16 и 22 септември се поставя върху това да не се допускат водачи, които се разсейват с различни мобилни и електронни устройства по време на шофиране. Нашият апел е и към пешеходците. В България все още няма такава разпоредба, която да ограничава пешеходците да използват мобилни устройства при пресичане на пешеходни пътеки или да слушат музика със слушалки, това обаче се случва в други държави. Призоваваме пешеходците да бъдат концентрирани", допълни Ботева.

При акцията полицаите ще следят и за пешеходци, които не спазват правилата. Специално внимание ще обърнат и на велосипедистите, които трябва да се движат по пътя, а не на тротоара, отбеляза Мария Ботева. Полицаите ще следят и за отнемане на предимство, и шофиране, докато се използва мобилно устройство.

Всеки може да се присъедини към кампанията, като направи събитие, популяризира го и го сподели. За целта е разработен и специален сайт - https://www.roadpolsafetydays.eu/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима са кандидатите за генерален директор на БНР
Петима са кандидатите за генерален директор на БНР
Левски привлече специалист от Беларус
Левски привлече специалист от Беларус