НОВИНИ

Без новини в мрежата: Ще отстъпи ли Австралия пред Фейсбук

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 18.02.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Австралия осъмнаха без възможността да четат новини във Фейсбук. Социалната мрежа забрани разглеждането и споделянето на новинарско съдържание в държавата континент. Причината е спорен медиен закон, който ще задължи технологичните гиганти, сред които и Фейсбук, да плащат за медийно съдържание.

Потребителите на Фейсбук в Австралия са в информационно затъмнение. В послание на сервизната страница на мрежата, в публикация със заглавие "Промени в споделянето и разглеждането на новини в Австралия", се казва:

"В отговор на предложения от Австралия нов медиен закон, Фейсбук ще ограничи издателите и потребителите в Австралия да споделят или да разглеждат местно и международно новинарско съдържание."

Причината - до дни предстои да бъде одобрен законопроект, който ще задължи компаниите като Фейсбук да плащат за новинарско съдържание на всички медии поотделно или ще подлежат на санкции.

И ако преди дни Гугъл сключи договори с няколко компании, то компанията на Марк Зукърбърг избра друга тактика. Според тях действията на австралийските власти показват тяхното неразбиране на отношенията между Фейсбук и медиите. Последните публикуват доброволно връзки към съдържанието си и така печелят.

Австралия готви нов закон: Гугъл и Фейсбук да плащат за съдържание

Новинарското съдържание в мрежата е важно за австралийците - 36% от тях използват именно Фейсбук, за да четат новини. За кратко Фейсбук спря и достъпа до държавни агенции и институции, които разпространяват важни информации за здравето и за извънредни събития. Това допълнително изостри усещането за несправедливост, въпреки извинението на платформата.

Премиерът Скот Морисън определи "разприятеляването" като арогантно и разочароващо, но твърдо заяви, че страната му няма да бъде заплашвана от високотехнологичните гиганти.

"Принципът е много ясен - Гугъл и Фейсбук са важен елемент от дигиталната екосистема на Австралия. Те са важна част от икономиката. Изяснихме, че искаме те да останат да работят тук. Но изрично посочихме, че ако искаш да правиш бизнес в Австралия, трябва да се съобразяваш със законите в Австралия", каза Пол Флечър, министър на комуникациите на Австралия.

Големият въпрос - защо? Австралия не е голям пазар за Фейсбук. Компанията вече плаща за определено новинарско съдържание в няколко държави.

Според анализатори социалната мрежа иска да изпревари събитията и тя да диктува правилата. С действията си Фейсбук показва какво би се случило при опит за регулация в нейното поле на действие.

Австралия обаче е решила да е пионер в тази сфера и едва ли ще отстъпи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови са указанията за провеждане на избори в условията на пандемия
Готови са указанията за провеждане на избори в условията на пандемия
Разследват бой между шофьори в Пловдив
Разследват бой между шофьори в Пловдив