НОВИНИ

Безупречни: Националките U18 продължават към четвъртфиналите на еврошампионата в Плоещ

3/3 за баскетболистките на Маргарита Маринкова, които спечелиха своята група предсрочно

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:25, 04.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
безупречни националките u18 продължават четвъртфиналите еврошампионата плоещ
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за девойки до 18 години грабнаха билет за четвъртфиналите на европейското първенство в Плоещ, Дивизия Б. Баскетболистките на Маргарита Маринкова надделяха над Гърция със 72:62 в мач от третия кръг в група А. В зала "Поливалента" българките диктуваха събитията през голяма част от двубоя, а през второто полувреме удържаха опитите на гъркините и това им помогна да се поздравят с трети пореден успех.

Младите "лъвици" окупираха върха в групата с три победи и още без нито една загуба, като няма как да бъдат изместени от него. Утре (понеделник) българският тим почива, а ден по-късно ще сложи край на груповата фаза с мач срещу Северна Македония.

Размяната на точни стрелби беляза старта на мача и равенството често светеше на таблото. Николета Стойнова и Деница Манолова допринесоха за огромен брой от точките на българките, а от другата страна липсваше изявен реализатор. Постепенно Албена Соколва се присъедини към надстрелването и символичните гости се добраха до едноличното водачество, взимайки аванс от 4 точки след 10 минути игра.

В началото на втората част епизодични прояви на Панайота Столига и Фотайни Сирпа позволиха на символичните домакини да си припомнят какво е да водиш в резултата. Това обаче се промени за отрицателно време, тъй като Димана Костова, Гергана Маданкова, Манолова и Соколова често наказваха гръцката защита и доведоха до това младите „лъвици“ да фиксират 45:32 в своя полза на голямата почивка.

Гъркините показаха доста по-добро лице при подновяването на играта и усилията им се материализираха в стопяването на разликата с помощта на Лидия Хатира, Даниела Фелури и Сирпа. Българският тим имаше отговор на гръцкия подем, а той дойде от Мария Цонева, Костова и Манолова, които му осигуриха 10 точки в края на предпоследния период.

„Елините“ опитаха нов щурм във финалната десетка и отново се доближиха опасно, като Хатира бе основно действащо лице. Впоследствие Цонева, Костова и Соколова се заеха със задачата да върнат спокойствието на българките, които до края не се огънаха и сложиха точка на спора.

Албена Соколова бе над всички за младите "лъвици" със 17 точки, 6 борби, 5 асистенции и 4 точни шута зад дъгата. Димана Костова наниза 16 точки, Деница Манолова регистрира 13 и 12 овладени под двата ринга топки.

Лидия Хатира и Фотайни Сирпа нанизаха по 13 точки за южните ни съседки, като добавиха и по 5 борби.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Олександър Хижняк отстрани двукратния олимпийски шампион Арлен Кордона
Боксьорът Олександър Хижняк отстрани двукратния олимпийски шампион Арлен Кордона
Водачът в световната ранглиста по голф Скоти Шефлър е олимпийски шампион в Париж
Водачът в световната ранглиста по голф Скоти Шефлър е олимпийски шампион в Париж