НОВИНИ

Биатлонистите ни посрещат празниците по пистите на Световното в Поклюка

bnt avatar logo
от Калоян Николов
13:50, 29.12.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Биатлон
биатлонистите посрещат празниците пистите световното поклюка

Българските национални състави по биатлон са сред трите отбора, които имат привилегията да тренират на комплекса, който ще приеме Световното първенство след два месеца.

От миналия понеделник мъжкият и женският ни тим са на подготовка в словенския зимен център Поклюка, където през февруари ще се състои шампионатът на планетата.

В условията на здравни рестрикции нашите предпочетоха да не рискуват с връщане в България, с пътуване и трансфери из половин Европа и останаха да тренират на повече сняг в Алпите.

Така Владо Илиев, Милена Тодорова и останалите състезатели и треньори посрещнаха Бъдни вечер и Коледа заедно, а след два дни ще посрещнат и Новата година като едно голямо семейство.

Ръководството на БФ биатлон уреди подготвителният лагер да бъде по пистите и на стрелковия комплекс за предстоящото световно първенство. Това не бе лесно, тъй като желаещите бяха много, но тази привилегия бе предоставена само на домакините от Словения, на Казахстан и на България.

От първия ден на тренировките в словенския зимен център със състава е и старши треньорът Александър Касперович.

„Условията в Поклюка се отлични. Още при пристигането на 21 декември тук имаше над метър и половина сняг, тези дни валя още. Трасетата и рубежът са в перфектно състояние, а тренировките на тях са безценни с оглед на това, че ще имаме пълна информация и по-богат опит по време световното. Същевременно Поклюка е разположен доста високо в планината и това помага допълнително за височинната адаптация на състезателите,“ съобщават от българския лагер.

Биатлонският комплекс разполага само с един малък хотел, в който са българските състезатели Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова.

След първите 3 „възстановителни дни“, нашите вече тренират на пълни обороти. Така ще бъде до края на подготвителния лагер, дори и по празниците. Сезонът е кратък, амбицията у всички е голяма и никой не иска да пропуска възможностите за усъвършенстване при предоставените отлични условия.

В треньорския ни щаб отчитат, че всички състезатели имат значителни резерви в стрелково отношение.

„Анализите показват, че в стресови ситуации точността на българите процентно пада съществено и за това тези дни са въведени допълнителни упражнения със стресов характер. Целта е тренировките да се осъществяват в максимално близки до състезателните условия и летните показатели в стрелбата на водещите ни биатлонисти да се пренесат сега в състезателна обстановка,“ твърдят от треньорския ни щаб.

Българските биатлонисти ще останат в Поклюка до 5 януари, когато ще се преместят в Оберхоф. В този германски зимен център са следващите два етапа за световната купа със спринт, преследване и смесени щафети от 8 до 10 януари плюс спринт, щафети и масов старт от 13 до 17 януари.

Веднага след това е кръгът за ценния трофей в италианския Антхолц (21-24 януари), преди биатлонският керван да се установи в Словения за световното първенство от 10 до 21 февруари. Сезонът за световната купа ще завърши с два етапа в чешкото Нове место (4-7 и 11-14 март) и финал в норвежкия Холменколен (18-21 март).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов: Целта ми е олимпийското злато
Ивайло Иванов: Целта ми е олимпийското злато
Израел издава „зелени паспорти” на ваксинирани за пътуване в чужбина
Израел издава „зелени паспорти” на ваксинирани за пътуване в чужбина